Från och med onsdag den 29 september går Sverige in i steg 4. Det innebär att det blir möjligt för klubbar i Allsvenskan och Superettan att åter välkomna publiken tillbaka i full skala.
– Ansvaret att agera klokt övergår nu till verksamheter och individer, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Regeringens besked innebär att deltagartak för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster tas bort samt att avståndet mellan sällskap och maxantalet på tillåtna personer i samma sällskap tas bort. Det kommer heller inte vara några deltagarbegränsningar eller krav om vaccinationsbevis för de allra största evenemangen, över 15 000 åskådare.

– Nu öppnar Sverige och fotbollsfamiljen återförenas. Vi är så klart glada att regeringen och Folkhälsomyndigheten går på samma linje som vi drivit. Tack till Amanda Lind som verkligen ställt upp och lyssnat på våra synpunkter. Välkomna tillbaka alla, säger Mats Enquist.

Fortsatt gäller att den som känner symptom ska stanna hemma samt att ovaccinerade bör undvika stora evenemang. Regeringen återinför restriktioner om det skulle behövas.

Svensk Elitfotboll och de 32 medlemsklubbarna välkomnar publiken tillbaka till trygga och säkra evenemang men uppmanar samtidigt alla besökare att vaccinera sig, att hålla avstånd i den mån det är möjligt och att stanna hemma vid symptom.