Säsongen 2016 är på väg att ta slut för Allsvenskan och Superettan. För vissa spelare betyder det även att en hel karriär ska läggas till handlingarna. Här är sex spelare som lägger skorna på hyllan i vinter.

Alla bilder är tagna från Bildbyrån.

Fotboll, Allsvenskan, HŠcken - Gais

Martin Ericsson, 36 år, har spelat i BK Häcken sedan 2012 då han inledningsvis anlände på lån från IF Elfsborg. Den skicklige mittfältaren har – utöver att ha gjort årets mål i danska ligan 2004 – nio landskamper på meritlistan och avslutar karriären som cupmästare med Häcken, som han kommer att stanna i efter att spelarkarriären är över.
– Det var ett tufft beslut att lägga av men det känns bra att jag får vara kvar miljön och klubben, om än i en annan roll. Jag kommer att arbeta med management tillsammans med Sonny Karlsson, det känns väldigt spännande, säger han till klubbens webbsida.

Fotboll, Allsvenskan, DjurgŒrden - HŠcken

Kenneth Höie, 37, hittade till Allsvenskan 2012 efter en lång karriär mellan stolparna i Norge. Efter elva framträdanden i IF Elfsborg har det sedan dess blivit över 100 matcher för Djurgården, där hans fina form ledde till a-landslagsdebut för Norge vid 34 års ålder.
– Det var fantastiskt att få avsluta med en vinst, hållen nolla, och den här avtackningen från klubbens sida och från våra fantastiska fans, säger Höie till DIFTV efter sista hemmamatchen.

alander-sundsvall-1

Stefan Ålander, 33, stannar på 15 säsonger i GIF Sundsvall. Han kom till laget som junior från IFK Timrå 2001 och etablerade sig snabbt i Giffarnas a-lag, som han bland annat nickade upp i Allsvenskan 2007. Försvararen hann med två år i Kalmar FF innan han 2011 återvände till Sundsvall.
– Jag är oerhört nöjd och tacksam över den tid jag haft i GIF Sundsvall och att ha fått leva med förmånen att ha fotboll som mitt yrke. Det är känslosamt att det är sista matchen som kommer spelas men samtidigt känner jag att jag är redo för nästa del av mitt liv, säger han till klubbens webbsida.

Fotboll, Allsvenskan, Jšnkšping - Elfsborg

Viktor Rönneklev, 34, flyttade efter åtta säsonger i IFK Norrköping hem till Jönköpingstrakten och Jönköpings Södra inför säsongen 2012. Den pålitlige försvararen gjorde 23 matcher för J-Södra när man gick upp i Allsvenskan för första gången på 46 år förra säsongen.
– Att ha fått vinna superettan tre gångar har varit fantastiskt. Det vi gjorde förra året är svårslaget med de förutsättningarna vi hade, säger Rönneklev till JP.se.

Fotboll, allsvenskan, IFK Gšteborg-Elfsborg

Hjalmar Jónsson, 36, anslöt till IFK Göteborg från isländska Keflavík 2002. Sedan dess han han varit Blåvitt trogen och radat upp solida försvarsinsatser för såväl klubblag som isländska landslaget. Efter 15 år som renderat i ett SM-guld och tre cupsegrar i Göteborg lägger en av klubbens största ikoner i modern tid skorna på hyllan.
– Man blir rörd och jätteglad. Det är svårt att beskriva, säger Jónsson till IFK:s webbsida om känslorna efter avtackningen på Gamla Ullevi.

Fotboll, Superettan, GAIS - Värnamo

Björn Andersson, 34, spelade i GAIS mellan 2008-2010. Efter det lämnade han för norska Viking innan Andersson återvände till GAIS 2013. I GAIS har Björn Andersson spelat både som mittback och som anfallare. Totalt har angjort 14 mål på cirka 140 matcher för klubben.
– Det är mycket känslor och mycket tacksamhet för kärleken som man fått där ute, säger Björn Andersson till GAIS hemsida.