BK Häcken vann klart i Svenska Cupens final mot Mjällby AIF. Slutresultatet skrevs till 1–4 (0–2). Resultatet innebär förutom att BK Häcken är cupmästare också att Kalmar FF kvalar till UEFA Europa Conference League i sommar.

På ett välfyllt Strandvallen tog Mjällby AIF under torsdagseftermiddagen emot BK Häcken i 2023 års cupfinal. Mjällby AIF var ute efter sin första cuptitel – samtidigt som BK Häcken jagade sin tredje.

Den första halvleken var jämn. Gästerna från Hisingen var inte helt oväntat farliga när de kom upp i offensivt straffområde – men hemmalaget stod rätt och kunde även de ta sig fram till ett gäng chanser. Men målnollan var intakt, och såg också ut att vara det in i pausvilan.

Men då smällde BK Häcken och Ibrahim Sadiq till – två gånger om. Under tilläggsminuterna i den första halvleken kunde han först nicka in ledningsmålet innan han skickade in 0–2.

Och i inledningen av den andra halvleken satte Mikkel Rygaard in lagets tredje efter inlägg från Kristoffer Lund – och match kändes avgjord. Tydligare blev det också när Samuel Gustafsson i mitten av den andra halvleken utökade ledningen till fyra mål.

Mjällby AIF fick in ett reduceringsmål på slutet via ett självmål, men närmare än så kom inte laget. BK Häcken är vinnare av Svenska Cupen 2023.

I och med att BK Häcken, i egenskap av Svenska Mästare 2022, redan är klara för kvalspel till UEFA Champions League så tar Kalmar FF, i egenskap av fjärdeplatsen i Allsvenskan 2022, den sista kvalplatsen till UEFA Europa Conference Leauge i sommar. Övriga två platser till kvalet till Conference League innehas av Djurgården och Hammarby.