Det blev ingen svensk totalseger när den tredje upplagan av Skandinaviska Mästerskapen för U18-lag avgjordes. Hammarby slutade fyra och BK Häcken sexa. Sogndal bröt den danska segersviten när norrmännen besegrade AGF från Aarhus med 1-0 i finalen.

Båda de svenska lagen gick i turneringen för att få så bra matchning som möjligt efter ordinarie säsongens slut samt även att bli det första svenska laget att nå final i Skandinaviska Mästerskapen. Nu blev så inte fallet. U19-mästarna Hammarby besegrade visserligen Rosenborg med 4-1 i den sista gruppspelsmatchen, men det räckte bara till en andraplats i gruppen och match om tredjeplatsen. I söndagens bronsmatch blev FC Midtjylland för svåra. Danskarna vann med 2-1.

André Alsanati i Hammarby under de Skandinaviska Mästerskapen. Foto: Tobias/Bluewhitephoto

André Alsanati i Hammarby under de Skandinaviska Mästerskapen. Foto: Tobias/Bluewhitephoto

– Vi är nöjda med turneringen. Vi har fått bra och tufft motstånd, sammanfattar Hammarbys tränare Lukas Syberyjski turneringen kort.

För BK Häckens del blev det förlust med 3-1 mot Sogndal i den sista gruppspelsmatchen i turneringen och därmed en tredjeplats i tabellen, och match om plats fem-sex på söndagen. Där blev det ny förlust mot norskt motstånd. Den här gången mot Rosenborg som med spel med en man mer i större delen av matchen kunde vinna med 4-2.

– Det är tufft motstånd och jättebra matcher att få i slutet av säsongen. Det är mycket roligare än träningsmatcher, säger BK Häckenspelaren Kevin Yakob.

Finalen vanns av Sogndal som besegrade Aarhus med 1-0. Sogndal tog därmed Norges första titel i turneringen.

Läs allt om turneringen här.

Finalspelet söndag 9 december
Match om plats 7-8 🇳🇴 Mjöndalen – 🇩🇰 Bröndby IF 2-2 (5-4 efter straffar)
Match om plats 5-6 🇸🇪 BK Häcken – 🇳🇴 Rosenborg BK 2-4
Match om plats 3-4 🇩🇰 FC Midtjylland – 🇸🇪 Hammarby IF 2-1
FINAL 🇳🇴 Sogndal – 🇩🇰 AGF 1-0

Slutställning i Skandinaviska Mästerskapen 2018
1. 🇳🇴 Sogndal
2. 🇩🇰 AGF
3. 🇩🇰 FC Midtjylland
4. 🇸🇪 Hammarby IF
5. 🇳🇴 Rosenborg BK
6. 🇸🇪 BK Häcken
7. 🇳🇴 Mjöndalen
8. 🇩🇰 Bröndby IF

Segrare i Skandinaviska Mästerskapen genom åren:
2016: 🇩🇰 FC Midtjylland
2017: 🇩🇰 Esbjerg fB
2018: 🇳🇴 Sogndal

Norska Sogndal med pokalen 2018. FOTO: Tobias/Bluewhitephoto

Norska Sogndal med pokalen 2018. FOTO: Tobias/Bluewhitephoto

Fakta Skandinaviska Mästerskapen:
Skandinaviska mästerskapen för tredje året i rad. Tanken är att skapa internationell matchning och att förlänga säsongen för våra bästa U18-lag.

Deltar gör lag från Sverige, Norge och Danmark. Sverige representeras av de två bästa lagen i U19 Allsvenskans slutspelsserie.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2017 hade totalt 803 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 282 av dessa spelade i Allsvenskan och 353 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se