Motiveringen lyder: För ett outtröttligt engagemang såväl på som utanför planen under ett omvälvande år då ingen egentligen hade kunnat kräva någonting alls.

– Det här är det finaste jag någonsin har fått, säger han.

 

Den 8 november sändes Allsvenskans stora pris – Offsides och C Mores gemensamma satsning, med stöd av Föreningen Svensk Elitfotboll – för första gången. Sedan den 64 personer stora juryn avlagt sina röster hyllades vinnarna i de sju olika kategorierna under direktsändningen i C Mores studio.

Ett pris, Allsvenskans stora hjärta, sparades till årets sista nummer av Offside. Allsvenskans stora hjärta utses inte av juryn, utan av Offsides redaktion och ska gå till en spelare som har visat ledaregenskaper på planen och verkat som en god kraft utanför.

– Det finns många spelare som gör något hedervärt mellan matcher och träningar. De spelarna lyfter vi gärna fram. I Offside 6-2013 skrev vi till exempel om Henok Goitoms och Bojan Djordjics arbete med Kista Galaxy. Men Mohammed Ali Khan är en utmärkt pristagare. Hans år har varit exceptionellt, det är bara att läsa reportaget om honom i nya numret för att förstå varför, säger Offsides chefredaktör Johan Orrenius.

Mohammed Ali Khan driver vid sidan av fotbollen ett eget bemanningsföretag och läser dessutom en Sports Management-utbildning i danska Ålborg, på distans. Utöver det är han också ordförande i Göteborgs Downfamilj. I den träffas föräldrar till barn med Downs syndrom för att utbyta erfarenheter och ge varandra stöd. Mohammed bildade organisationen för fyra år sedan, när hans dotter Donya var nyfödd. Tidigare har han också varit tränare och ordförande för FC Gole, en fotbollsklubb i Västra Frölunda som vände sig till unga killar med struliga bakgrunder.

– Jag har ofta dragits till sociala projekt och trivs med att ha mycket att göra vid sidan av fotbollen. Ibland tar jag kanske på mig lite väl mycket, men som allsvensk fotbollsspelare är man privilegierad. Det finns mycket tid att göra något bra av, säger Mohammed Ali Khan.

För Mohammed personligen har 2013 varit ett omtumlande år. Den 6 maj, i matchen mot Brommapojkarna, bröt han vadbenet. Två veckor senare dog hans mamma, efter en tids sjukdom.

I samband med mammans bortgång fick Mohammed reda på detaljer om sin bakgrund som han tidigare inte känt till. När han inte fick ihop tidslinjen jobbade han hårt för att få ut sitt födelsebevis från Libanons huvudstad Beirut. När det anlände till Sverige fick han en stor överraskning. Enligt födelsebeviset var han född den 1 november 1988 – inte den 21 januari 1986, som var hans officiella personnummer. BK Häckens lagkapten hade plötsligt blivit mer än två år yngre. Efter beskedet från Beirut såg han till att få sina siffror ändrade.

I reportaget i nya numret av Offside säger Mohammed Ali Khan:

– Troligen saknades det papper när vi kom till Sverige, och så gav mina föräldrar helt enkelt fel uppgifter. Tänk på att de har åtta barn att hålla reda på. Eller så blev det kanske fel i översättningen? Jag vet faktiskt inte. Men min pappa har 0101 som födelsedag och det har en av mina systrar också. Det tyder ju på att man är osäker på åldrarna.

För BK Häcken blev säsongen 2013 inte vad klubben hade hoppats på. För Mohammed Ali Khan slutade den med spel i Libanons landslag och Allsvenskans stora hjärta.

– Jag hade förstås gärna blivit årets back också. Men det här priset känns finare, för det säger också något om mig som människa. Särskilt efter ett sådant här omskakande år betyder det mycket.

Offsides nya nummer når prenumeranterna i veckan och finns att köpa i butik från och med den 3 december