Två segrar, en oavgjord och en förlust. Det blev resultatet för de svenska lagen efter den första av två matcher i kvalomgång två till Europaspelet.

IFK Norrköping förlorade borta mot Rosenborg med 3-1 i kvalet till Champions League. Hemmalaget Rosenborg tog kommandot redan från avspark. Under matchens första 45 minuter hade dock IFK Norrköping bra koll försvarsmässigt och släppte inte till några farliga chanser. Värre blev det efter paus.

I den 47:e minuten nickade mittbacken Hólmar Eyjolfsson in 1-0 efter en miss av IFK-målvakten Andreas Vaikla. 2–0 kom i den 62:a minuten genom Pål André Helland som avlossade ett skott från utkanten av straffområdet ner i Vaiklas vänstra hörn. Och bara tre minuter senare utökade Rosenborg ledningen ännu en gång när Yann-Erik de Lanla bombade in bollen i bortre hörnet från 25 meter. Efter katastrofstarten av andra halvlek reste sig IFK Norrköping och med 20 minuter kvar kom reduceringen då en omarkerad Sebastian Andersson nickade in 3-1 efter en hörna. Ett mål som kan bli oerhört viktigt för Norrköping som nu kan gå vidare via 2–0 i returen på Östgötaporten nästa vecka.

Europa League
IFK Göteborg besegrade polska Piast med klara 3-0 på bortaplan. Thomas Rogne gav Blåvitt ledningen redan i den andra minuten och sedan kontrollerade Jörgen Lennartssons mannar tillställningen helt. Tobias Hysén utökade till 2-0 efter 35 minuters spel. I den andra halvleken fastställde inhoppande Gustav Engvall slutresultatet till 3-0.

På Friends Arena ägde AIK stora delar av den första halvleken. Europa FC backade hem och satsade på kontringar, men det farligaste läget slarvade man bort med ett avslut från snäv vinkel. AIK hade desto fler chanser, men 0-0 stod sig i halvtid. I den andra halvleken frälste inhopparen Carlos Strandberg hemmafansen med sitt vinnande mål. Efter några chansartade nickar i Europa FC:s straffområde nådde bollen Strandberg som placerade in 1-0 utom räckhåll för Javi Munoz i gästernas mål.

Desto jämnare var det på Bravida Arena där BK Häcken och Cork City spelade 1-1 mot varandra. Även där var resultatet i halvtid 0-0. Den andra halvleken blev tuff för Häcken. I den 64:e minuten visades mittfältaren Baba Mensah ut, vilket gjorde att man fick spela resten av matchen med en man mindre. Utvisningen kom i samband med en straffspark, som Cork förvaltade till 1-0 genom Seán Maguire. Men Häcken reste sig och fick in en kvittering. John Owoeri fortsätter sin fina målform och satte slutresultatet 1-1 i den 83:e minuten.

Returmötena spelas om en vecka. Imorgon fredag lottas motståndet i en eventuell kvalomgång tre för de svenska lagen.