Svensk Elitfotboll och klubbarna i Allsvenskan och Superettan lyfter i boken Fotboll. På Riktigt. fram berättelser om stora känslor och vad som är viktigt. Boken finns i handeln nu.

Medan den internationella fotbollen får allt fler privatägda klubbar och snack om superligor så bottnar boken i att Allsvenskan och Superettan står för en fotboll där supportrar och medlemmar är en central del av elitfotbollens existens.

– Det är en bok som vi är stolta över. Där vi från ligans håll blickar mot en fotbollsvärld som kanske inte alltid springer i en riktning som vi står för. Det här är en bok för att stanna upp och fundera på vad vi ska värna om, och aldrig göra avkall på. Då har vi frågat de som verkligen har svaren. De som har en kärlek till lagen i Allsvenskan och Superettan och vad de värdesätter som mest, säger Calle Stjerna, marknads- och varumärkeschef på Svensk Elitfotboll.

– Den här boken är 225 sidor lång och innehåller berättelser med stora känslor, hopp och förtvivlan, kärlek och sorg, men framför allt gemenskap. Det som är svensk fotboll.

I ett nyhetsinslag i TV4:s morgonsoffa medverkade Calle Stjerna tillsammans med Mjällbysupportern Rebecka Birgersson och berättade om boken.

– Det är något fascinerade i sig att fem miljoner människor i Sverige säger sig hålla på ett lag. Det är lika många medlemmar som Svenska Kyrkan. Vi har gjort ett upprop genom våra klubbar att uppmana sina supportrar att skicka in berättelser vad det är för känslor vi måste värna om och vad det är för känslor som skapas i relationen mellan en förening och sina supportrar. I den här boken hittar du ett axplock från berättelser om integration, om demokrati, om ritualer och tradition men framför allt om riktigt stora känslor. Om bottenlös sorg och euforisk glädje, säger Calle Stjerna.

Mjällbysupportern Rebecka berättar om hennes nu bortgångne pappa, om deras relation till fotbollen och alla känslor det fört med sig.
– Jag känner igen mig allt Calle säger, om kärleken till sitt lag. Eftersom jag delade allt det här med min pappa så blir det ännu större känslor. Jag känner att min pappa fortfarande är med mig. Det var alltid vi två och sedan plötsligt var det en plats som var tom. Sedan lyckades jag vända på det. Han var närvarande ännu fast inte fysiskt. Nu skriker jag för oss båda, menar Rebecka.

Se inslaget i Nyhetsmorgon på TV4 här

Boken går att köpa online eller i en bokhandel nära dig.

Svensk Elitfotbolls manifest
Vi är passion, engagemang och gemenskap. Vi är hopp, förtvivlan och ångest. Vi är ambition, tradition och demokrati. Tillsammans fostrar vi morgondagens medborgare, dagens fotbollsspelare och framtidens legender. Vi är lojaliteten, kärleken och känslorna som får mylla och betong att vibrera. Vi är fotboll. På riktigt.