Succén med Bortakortet för Allsvenskan och Superettan fortsätter. Inför säsongen 2018 har kortet som ger supportrar tillträde till sitt lags samtliga bortamatcher sålts med goda siffror, och totalt nio klubbar i Allsvenskan och Superettan har sålt slut sina kort. I Allsvenskan handlar det om AIK, Djurgårdens IF, Hammarby IF, Malmö FF, IFK Göteborg, IFK Norrköping samt IK Sirius. I Superettan har GAIS och Helsingborgs IF sålt slut.

Bortakortet, som tidigare hette Supporterkortet, säljs i år för sjätte säsongen i följd och populariteten fortsätter att öka. Varje lag får 100 Bortakort att sälja till förmånligt pris och är en smidig lösning för trogna supportrar som vill följa sitt lag på bortaplan. I Helsingborg, som gör sin andra raka säsong i Superettan, är det inte ovanligt att efterfrågan är stor på Bortakortet.

– Vi har en stark och trogen skara supportar som stödjer laget oavsett, och gemenskapen gör att många följer med även på bortamatcherna, säger Helsingborgs SLO, Supporter Liason Officer, Alexander Ström.

Enligt Alexander handlar efterfrågan på Bortakortet mycket om att den förenklar bortamatchupplevelsen för en resande supporter.

– Oavsett arena så vet man att man har en plats på bortasektionen och slipper köa inför varje match och förhålla sig till olika biljettsystem.

Bland de allsvenska klubbarna är IK Sirius det lag som sålt slut sina Bortakort för första gången. Under sin debutsäsong ifjol sålde Uppsalaklubben 55 bortakort, i år har alla 100 gått åt. En ökning som Sirius SLO Lukas Krehla glädjs åt.

– Först och främst har vi fantastiska supportrar men jag tror även att vi i år på ett bra sätt nått ut med vad Bortakortet innebär och vilka fördelarna är. Jag tror att Bortakortet kan vara ett sätt att lyfta bortaresandet i hela ligan på sikt, och där är vi så klart stolta om våra supportrar kan hjälpa till så gott vi kan, säger Lukas.

De nio klubbarna som sålt slut sina Bortakort kan fortfarande bli fler. Om du är supporter och vill köpa ett Bortakort gör du det via din klubb. 50% av intäkterna går direkt till säljande klubb. De andra 50% betalas in till Svensk Elitfotboll som sedan fördelar intäkterna jämnt mellan klubbarna.

Klubbarna som sålt alla sina Bortakort:

AIK, Djurgårdens IF, GAIS, IFK Göteborg, Hammarby IF, Helsingborgs IF, Malmö FF, IFK Norrköping, IK Sirius.

 Fakta Bortakortet:

  • För 1000 kronor ser du samtliga 15 av ditt lags bortamatcher på plats (67 kronor i snitt per match) i Allsvenskan och för 800 kronor ser man matcherna i Superettan (53 kronor per match i snitt).
  • Klubbarna i Allsvenskan och Superettan säljer 100 Supporterkort vardera.