Ola Danhard, klubbdirektör i BP, pustar ut i dag. På måndagskvällen beslutade kommunfullmäktige i Stockholms stad att en ny läktare för 57 miljoner kronor ska byggas på Grimsta – och räddar därmed elitfotbollen kvar i Stockholms västra förorter.

 

Två år av osäkerhet är över. Det blir en ny läktare på Grimsta IP, som därmed får plats för 4 000 personer: 2 600 sittande – varav 2 400 under tak – och 1 400 stående.

 

– Jag är både jätteglad och jättelättad. Vi har ju trott hela tiden att det ska bli ett positivt beslut, men det har varit högst osäkert, säger Ola Danhard när SEF:s nyhetsbrev når honom på tisdagsförmiddagen.

 

Vad hade hänt om det hade blivit ett negativt beslut?

– Jag vet faktiskt inte. Grimsta i dag håller ju inte måttet för spel i varken Superettan eller Allsvenskan. Helt klart hade vi inte haft råd att spela på Tele2 arena, så vi hade förmodligen fått flytta våra hemmamatcher till Örebro eller Gävle. Och det hade ju inte direkt ökat intresset för att gå och se BP…

 

Den upprustade arenan, med nya omklädningsrum, nya serviceytor och utrymmen för möten mellan människor, ökar värdet på hela klubben, enligt Ola Danhard.

 

– Nu går folk till Grimsta idrottsplats för att titta på elitfotboll. Om ett år går de till Grimsta arena. Det är skillnad.

 

Gratis ståplats under våren
Bygget beräknas pågå i ett år. Ola Danhard hoppas därför att spaden kommer i jorden så snabbt som möjligt, så att BP kan spela på den upprustade arenan från och med säsongstarten 2016. Frågan är bara: Allsvenskan eller Superettan…?

 

– Vi hoppas förstås på Allsvenskan. Den nya arenan uppfyller inte riktigt kraven för spel i Allsvenskan, men den uppfyller kraven för att få dispens i åtta år från Svenska Fotbollförbundet. Det vet vi.

 

BP firar beslutet genom att bjuda alla på fritt inträde på ståplats under vårsäsongen 2015.

 

– Vi vill skapa en bra stämning på våra hemmamatcher och visa att elitfotboll är glädje och gemenskap där alla kan känna sig välkomna och trygga.

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån