Inför säsongen gick Stockholmsklubbarna i Allsvenskan ihop och skrev ett gemensamt debattmeddelande för att uppmärksamma det gemensamma initiativet för att få bort fyllan från arenorna. I samband med sommaruppehållet kan AIK, Hammarby och Djurgården konstatera att Fotboll utan fylla har gett effekt direkt.
– De första hemmamatcherna stoppades fler än vanligt i insläppen på grund av sin kraftiga berusning, säger Mikael Ahlerup, vd i AIK.
Mikael Ahlerup berättar också att kurvan går neråt och att AIK inte upplever att de behöver stoppa lika många från att gå på matchen på grund av kraftig berusning.
– De som stoppades i entrén var såklart irriterade och besvikna, men efterhand som säsongen gått har det minskat och ser idag bra ut.
Projektet Fotboll utan fylla har pågått sedan 2015 när man gjorde en undersökning som visade att hälften av alla som går på fotboll i Stockholm har druckit alkohol och att 10% av arenabesökarna är kraftigt berusade, med en promillehalt runt 1.0. AIK, Djurgården och Hammarby samarbetar med Systembolagets dotterbolag IQ som jobbar för ett samhälle med ett smartare förhållningssätt till alkohol. Tillsammans jobbar klubbarna, IQ och organisationen Stad (Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem) under projektnamnet Fotboll utan fylla för att minska både alkoholkonsumtion och våld i samband med fotboll.
Bakom den fina effekten som projektet har fått så ligger hårt jobb under hela vintern. Klubbarna har tillsammans med arenadriftare och restauratörer utbildat cirka 1000 personer inom ramen för Stadprojektet och har med det skapat ett kontaktnät med berörda myndigheter. Sociala myndigheter har uppvaktats med inriktning på beroendefrågorna samt barn och ungdomsfrågorna. Klubbarna har också besökt de krogar som ligger inom radien om en kilometer från arena och de har genomfört skådespelarkontroll samt fått majoriteten av dem att genomföra Stadutbildningen
AIK, Hammarby och Djurgården är alla tydliga med att de inte har något emot att åskådarna dricker alkohol. Det är den kraftiga berusningen som de vill ha bort och tanken är att stoppa kraftigt berusade människor vid arenainsläppet.
– Jag tycker det är ett mycket bra projekt. Man ska absolut kunna ta en öl eller ett glas vin i samband med match, men kraftigt berusade kommer inte in på biografer, teatrar eller liknande och ska inte heller släppas in på våra arenor. Alla är vinnare i det här, den stora massan av publik, klubbarna och svensk fotboll.
Under säsongens så har informationsfilmer om Fotboll utan fylla att visas på arenorna och klubbarnas hemsidor. Dessutom kommer en rad olika uppföljningsstudier att göras under resten av året, bland annat ett antal utbildningar med totalt 160 deltagare i ansvars-, chef- och ledarposition.
– Projektet har uppmärksammats och tagits emot på ett bra sätt och vi har fått många positiva reaktioner till oss för att vi deltar och är aktiva i detta projekt. Filmerna har betytt mycket och har verkligen satt fingret på ett beteende framkallat av alkohol som de flesta inte vill se på våra arenor, avslutar Mikael Ahlerup.