Det blev en lyckad start i Europaspelet för de allsvenska klubbarna. AIK vann mot Bala Town med 2–0 och på Gamla Ullevi besegrade IFK Göteborg Llandudno med hela 5–0. 
– Vi är nöjda med vår prestation och resultatet, säger IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson. 

Både AIK och IFK Göteborg ställdes mot walesiskt motstånd i den första kvalrundan till Europa League. Och i båda matcherna var det de allsvenska klubbarna som övertygade mest.

På Gamla Ullevi fick IFK Göteborg en kanonstart och spelade till sig en 2–0-ledning redan efter tolv minuter genom mål av Gustav Engvall och Sören Rieks. Emil Salmonsson hann med att utöka ledningen till 3–0 innan paus – och i den andra hoppade Tobias Hysén in och fastställde slutresultatet till 5–0 efter två fullträffar.

– Vi var väldigt fokuserade i den första halvleken, och spelade hem den andra ganska komfortabelt. Vi är nöjda med vår prestation och resultatet. Det var viktigt att få avgöra matchen i första mötet så att vi får en lugnare match i Wales, säger Jörgen Lennartsson till Viasat Sport.

Även AIK fick med sig ett bra resultat inför returmötet i Wales. Hemmalaget, som visserligen spelade ”borta” på Tele2 Arena just denna dag, kontrollerade matchen från start till mål. 1–0 kom i den 27:e minuten genom Amin Affane som drog upp bollen i nättaket. I början av den andra halvleken dubblade Nils Eric Johansson AIK:s ledning efter hörna.

Returmötena spelas den 7 juni.
Häcken går in i den andra kvalomgången till Europa League och IFK Norrköping gör det samma i kvalet till Champions League.

Läs mer:
Europaspelet lottat
Tidigare framgångar påverkar Europabonusen
Viktiga rankingpoäng på spel för Allsvenskan i sommar