Kämpe, slitvarg, Gud. Som spelare hade Stefan Schwarz många namn och han är igenkänd på många ställen. Något som hjälper i hans nya karriär, där Schwarz jobbar med att ge svenska talanger internationell erfarenhet.
– Steget från junior till senior är stort. Kan vi minska det steget har vi kommit en bit på vägen, säger Stefan Schwarz.

Affärsidén handlar om att hjälpa svenska ungdomslag att träningsspela ute i Europa, samtidigt som ungdomarna ska få vänja sig vid internationella miljöer och vanor. På så sätt hjälper man spelare, lag och föreningar att vara med förberedda och konkurrenskraftiga den dagen de eventuellt också ska tävlingsspela i Europa. Tillsammans med den före detta engelska målvakten Brian Horne så föreläste Stefan Schwarz för 60 akademichefer under ett möte i Stockholm.
– Internationella turneringar är viktiga för juniorer. Det handlar om att bli vana att resa, att se och uppleva andra kulturer, att skapa intryck. Dessutom är det ett annat spel på kontinenten, menar Stefan Schwarz.

Stefan Schwarz borde veta vad man talar om. 13 säsonger fördelat på Benfica, Arsenal, Fiorentina, Valencia, och Sunderland. Lägg till det SM-Guld med Malmö FF och brons i både EM-92 och VM-94 samt en Guldbollen. En imponerande karriär.
– Svenska ungdomar behöver ta steget närmare de stora ligorna, att komma ut och spela så mycket som möjligt. Den dagliga verksamheten är det absolut viktigaste, att utbyta erfarenheter.

Om svenska talanger upplever, och lär sig, skillnader mellan de olika fotbollsländerna i Europa så tycker inte Stefan Schwarz att steget till seniorfotbollen och det internationella spelet skulle vara lika stort. När spelarna kommer upp till seniornivå så vet de skillnader i domarbedömning ute i Europa, hur de spelar i andra länder, och lika mycket energi skulle inte läcka ut för att uppleva och ta in intryck. Då går det i stället att fokusera fullt ut på fotbollen.
– Det handlar om att bli bekväm i främmande miljöer. Man kommer iväg från sin vardag och får spela mot andra spelartyper som har andra egenskaper. Du möter fotbollskulturella skillnader, domarna kanske bedömer på annat sätt, klimatet – det finns många bitar som ställer andra krav på dig som spelare, understryker Schwarz i en intervju på tipselit.se

Stefan Schwarz bor i Portugal sedan många år tillbaka och följer den svenska talangutvecklingen på håll, samtidigt som han kan jämföra med mer, för honom, närliggande akademier. Han tycker att den portugisiska fotbollen är mer teknisk än den svenska men att Sverige är på rätt väg.
– Svensk fotboll har gått framåt mycket, titta vad ungdomslandslagen har åstadkommit på senare tid. Men vi kan inte vara nöjda med det, vi måste hela tiden leta vägar för att bli ett topplag, i Skandinavien förstås men varför inte i Europa, säger Schwarz till tipselit.se

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån