Hallå där, Anton Cajtoft, 21, målvakt i Jönköpings Södra IF, som av Sportbladet listats som en av de hetaste talangerna i Superettan.

“Har det mesta. Bra fötter, fina reflexer och beslutsamhet och mod ute i straffområdet.” Hur känns det att bli omskriven i Sportbladet på det sättet?
– Det är alltid kul, men jag försöker att inte fästa för stor vikt vid det som skrivs i tidningarna. Ena dagen är det positivt, nästa dag negativt. Jag bryr mig mer om vad tränaren tycker och tänker.

Ser du dig själv som förstemålvakt nu?
– Nej, jag och Damir Mehic har spelat precis lika många matcher hittills, så det får du fråga tränaren om. Jag ser inte Damir som en konkurrent, utan som en kollega. Vi inspirerar varandra att utvecklas så mycket som möjligt. Vi är ett bra team!

Vem är Anton Cajtoft?
– En lugn, ambitiös och trevlig 21-åring från Bankeryd utanför Jönköping som bytte från Bankeryds SK till Jönköpings Södra IF när jag var fjorton år. Jag spelare både ishockey och innebandy också fram till dess, men sedan jag kom till J-Södra har det varit fullt fokus på fotbollen. Min första landslagssamling var med U21 förra våren, mot Island. Tyvärr skadade jag mig på den samlingen, så min debut i landslagssammanhang var med U21 i höstas i en turnering på Cypern, som vi för övrigt vann.

Cajtoft, ovanligt efternamn…
– Ja, vi släkt är den enda i Sverige som heter det. Farmor och farfar hette Carlsson, men tyckte att det var för ordinärt och bytte. Exakt var de fick namnet Cajtoft ifrån vet jag inte, men jag tror att det är en blandning av Carlsson och någonting på farmors sida.

Vad utmärker en bra målvakt?
– Lugn, bra med fötterna, bra i luftrummet och pondus. Du behöver kunna dirigera försvaret så att det inte blir några målchanser – och om det blir vara snabb på att avvärja. Det är också viktigt att vara tydlig i din kommunikation med utespelarna.

Hur stämmer allt detta in på dig?
– Jag är givetvis inte färdig som målvakt vid 21 års ålder. Jag försöker jobba på att ha ett högt utgångsläge, läsa spelet på ett bra sätt och sätta igång spelet snabbt – antingen med ett utkast eller en utspark.

Vem är din stora förebild som målvakt?
– David de Gea! Jag började följa honom i Atletico Madrid. Då var han en duktig linjemålvakt med snabba reflexer. Sedan kom han till en stor klubb i en annan liga, Manchester United, skulle axla Edwin van der Sars mantel och fick väl allt annat än en bra start. Han var till och med bänkad ett tag. Men han kämpade sig tillbaka och har växt ut till en världsmålvakt. Jag har sett statistik som visar att han greppade femtio procent av alla bollar första året och nittiotre procent senaste säsongen. Det är en häftig utveckling!

– Sedan är det förstås omöjligt att inte bli imponerad av Manuel Neuer. Världens bästa målvakt i mina ögon!

Ok, nu får du drömma fritt: hur ser din fortsatta karriär ut?
– Det vore härligt att föra upp Jönköpings Södra i Allsvenskan och få spela allsvensk fotboll i sin hemstad. Även om det verkar mer eller mindre klart om man läser lokaltidningen, så har vi faktiskt bara spelat en tredjedel av serien. Vi fokuserar på en match i taget, så får vi summera efter säsongen och se om det räckte för att ta oss upp. Alla vill ju upp, så det är hård konkurrens.

– Sedan vore det häftigt att komma till en större liga, varför inte Premier League eller La Liga? Jag gillar Premier League för det höga tempot, men även La Liga för den tekniska fotbollen. Jag har inte satt något mål att komma till en viss klubb – även om det vore häftigt att få representera min favoritklubb Liverpool – för det känns som att risken är att jag blir nöjd om jag väl hamnar där, och det vill jag inte bli. Vem vet, det kanske är i J-Södra jag utvecklas bäst och når min yttersta gräns som målvakt, så det är kanske där jag blir kvar…

Om ni går upp i Allsvenskan, tar fotbollen över som samtalsämne från ishockeyn i Jönköping då?
– Nej, det tror jag inte. HV71 är ett alldeles för starkt varumärke med en lång tradition av framgångar för att det ska hända. Däremot märktes det förra säsongen, när även Husqvarna låg i Superettan och vi spelade derbyn inför fulla läktare, att det snackades mer fotboll än någonsin i Jönköping. Om vi går upp i Allsvenskan är jag säker på att fotbollen kommer att ta ännu mer plats.

Slutligen: om du var en sagofigur i Astrid Lindgrens värld, vem skulle du vara då?
– Skorpan i Bröderna Lejonhjärta! Han gav sig ut för att hitta sin bror. Han visste att det skulle bli en tuff resa, men gjorde det ändå för att inte bara vara en ”lort” som han själv uttryckte det. Resan som målvakt är ungefär likadan. Jag vet att det kommer att bli mycket blod, svett och tårar, men jag är beredd att bita ihop när det är motgång för att nå dit jag vill.

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation