Den danska tidningen Politiken gjorde i somras ett reportage om den danska publikutvecklingen där det ägnas ett helt stycke åt att titta på hur vi i Sverige har fått en så fin publikutveckling. 
– Det är resultatet av ett långsiktigt arbete, säger Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson i tidningen.

Det är Hammarbys kommunikationsansvarige Axel Pershagen som intervjuats tillsammans med Lars Christer Olsson. Det konstateras att de två senaste säsongerna i Allsvenskan och Superettan tillsammans är de två bästa i modern tid vad gäller åskådarantal, och att 2017 förmodligen inte är ett undantag. En del av förklaringen är supporterengagemanget.

– Uppgången är ett resultat av ett långsiktigt arbete sedan många år tillbaka. Vi har satsat stort på att höja ligans image och för att allmänheten ska förstå vad vi gör. För att göra det möjligt så har vi involverat supportrarna. Det är viktigt att de också känner ansvar och att de tar åt sig ära för den positiva åskådarutvecklingen, säger Lars-Christer Olsson till Politiken.

Skärmavbild 2017-08-16 kl. 14.23.57
Politikens diagram om publikutveckling

Axel Pershagen kommenterar också till Politiken om Hammarbys fina publiksnitt som de visar upp år efter år.

– Det är svårt att sätta fingrarna på vad exakt det är med Hammarby men en förklaring är att klubben har en unik position i sin lokala omgivning. Det är inte bara en fotbollsklubb. Det kommer mycket folk även när vi inte visar upp bra resultat, för i Hammarby handlar det inte bara om att titta på bra fotboll, det handlar också om att umgås tillsammans. Men det är viktigt att säga att intresset för hela Allsvenskan växer. Många klubbar har varit duktiga på att knyta band till sitt egen omgivning, menar Axel Pershagen.

En annan förklaring till Sveriges fina publiksiffror säger Politiken är de nya arenorna som byggts och den svenska satsningen på ett eget IT-system för fotbollen.

Publiksiffrorna i Allsvenskan och Superettan har den här säsongen ökat jämfört med 2016. Allsvenskan lockar ungefär samma publik men Superettan har ökat mycket och totalt är det just nu över 50 000 fler som sett elitfotboll i Sverige än vid motsvarande tid 2016.