De allsvenska klubbarna redovisade 2023 de högsta intäkterna och det största egna kapitalet någonsin. Även om den ekonomiska vardagen för klubbarna i Superettan är tuffare, så var fjolåret som helhet bättre också för dem jämfört med 2022, visar en ekonomisk kartläggning genomförd av Svenska Fotbollförbundet (SvFF).
Bland de allsvenska klubbarnas intäkter redovisas bland annat spelarrättighetsförsäljningar till ett värde av 620 miljoner kronor (588 mkr 2022). Transferintäkterna för klubbarna i Superettan uppgick till 47 miljoner vilket var det näst bästa resultatet någonsin, endast något lägre än rekordåret 2022 (54 mkr).
– Spelarförsäljningar är en väldigt viktig inkomstkälla för våra klubbar och den positiva utvecklingen är en förutsättning för att den svenska elitfotbollen ska kunna konkurrera i Europa. Våra klubbar gör ett väldigt fint jobb när det kommer till att få fram duktiga fotbollsspelare och att dessa spelare sedan gör det bra när de flyttar utomlands har gjort Sverige till en spännande och växande marknad för köpstarka klubbar och ligor utomlands, säger Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll.
I början av 2021 initierade Svensk Elitfotboll Projekt 500 tillsammans med Goalunit. Syftet var att stärka konkurrenskraften hos svenska fotbollsklubbar i Europa och målet med projektet är att öka de svenska klubbarnas intäkter från försäljning av spelarkontrakt med 500 miljoner kronor per år till totalt 800 miljoner kronor per år. Efter flera år av att ha legat runt 300 miljoner kronor i försäljning satte SEF-klubbarna försäljningsrekord 2022. Ett rekord som alltså endast stod sig i ett år.
Caesar Gezelius, medgrundare till Goalunit, ger sin syn på utvecklingen när det kommer till transferintäkter inom den svenska elitfotbollen.
– Att transferintäkterna i Allsvenskan och Superettan fortsätter att öka är positivt för svensk fotboll. Transfermarknaden internationellt har växt stadigt i många år och är en förutsättning för att alla säljande ligor ska kunna öka sin konkurrenskraft. I Sverige är det hänförligt till dels en något minskande snittålder på planen och dels ökande kontraktslängder. Att dessa intäkter nu återinvesteras i akademisatsningar, scouting, och långsiktiga satsningar i övrigt är väsentligt för att Sverige som fotbollsnation ska fortsätta ta igen gapet till jämförbara ligor, och öka sin internationella konkurrenskraft på liga- och landslagsnivå.
– Just klok återinvestering av det kapital som våra klubbar får in från den internationella transfermarknaden är helt centralt. Långsiktigt är det ju sportliga framgångar på planen som är målsättningen för alla oss som jobbar med svensk elitfotboll, fortsätter Svante Samuelsson.
De två klubbar med högst intäkter under 2023 var BK Häcken (500,1 mkr) och Malmö FF (444,4 mkr). Av de totala intäkterna kom 143 miljoner kronor (BK Häcken) respektive 119 miljoner kronor (Malmö FF) från försäljning av spelarkontrakt.
För frågor om Projekt 500, kontakta:
Svante Samuelsson, Sportchef, Svensk Elitfotboll
svante.samuelsson@svenskelitfotboll.se
070 688 70 77
Caesar Gezelius, Goalunit
caesar@goalunit.com
Läs mer och ta del av de fullständiga rapporterna på svenskfotboll.se:
Analys av Allsvenskans ekonomi 2023
Analys av Superettans ekonomi 2023