På bild Anton Westerlund ÖSK Fotboll

 

Den ljusnande framtid är vår… Känns textraden igen i denna vårens tid? Lämpligt eftersom jag hittar textraden på Örebro SK:s hemsida.

Raden är ur ”Studentsången” från 1852 med musik av prins Gustaf och text av Herman Sätherberg (1812–1897). Denne Sätherberg som lämpligt nog var läkare med ortopedi som specialitet.

Den ljusnande framtid är nämligen Örebro SK:s. Som enda förening har ÖSK fått med båda sina lag till årets semifinaler i Ligacupen som kommer att spelas under maj månad. Ett bevis på att ÖSK:s målmedvetna talangarbete ger resultat.

U17-laget hade vid full tid 2–2  i kvartsfinalen mot Djurgården men vann med 6–2 efter förlängning, efter bland annat tre mål på 8 (!) minuter av den glödhete Felix Möller.

U19-laget besegrade i sin kvartsfinal Brommapojkarna borta med 5–4 efter två inledande mål av Anton Westerlund och en avgörande straff i 90:e minuten av Christer Lipovac.

En nöjd Magnus Sköldemark, sportchef i ÖSK, berättar:

– I grunden har vi en stark 97-kull, men att vi gått så långt i de här turneringarna beror främst på att man jobbat hårt som lag och till det haft vissa spetskvaliteter.

Som den nyss nämnde Felix Möller kan man tänka. Eller som den också nämnde mittbacken Anton Westerlund, 19. Eller som Christer Lipovac, 18, som ifjol kom från samarbetsklubben Karlslunds IF och redan hunnit med 21 pojklandskamper. Både Westerlund och Lipovac tillhör numera A-truppen.

Ledarna betyder också mycket.

I toppen sitter Alexander Axén som spelarutvecklingsansvarig, och det har han gjort sedan han vid förra årsskiftet kom tillbaka till Örebro efter åren i Göteborgexil.

Under sig har han Björn Cervin som ansvarig tränare för både U17 och U19. Där finns också Rickard Torstensson, som nu är inne på andra året och ifjol förde U17-laget till final där man knappt förlorade mot AIK, 3-4.

– Vi är jättenöjda med det här upplägget, säger Magnus Sköldmark.

– Det höjer kvaliteten när man så tidigt på året kommer in i en pulserad tävlingsverksamhet.

Precis det som är meningen med Ligacupen.

Stefan Lundin, Föreningen Svensk Elitfotbolls sportdirektör, utvecklar resonemanget:

– Vi ser ett behov av att förlänga vår tävlingssäsong. Nu får vi under mars månad spela tävlingsmatcher både för vår elit och för vår elitförberedande fotboll (Svenska cupen och Ligacupen) och det blir bra mycket bättre än träningsmatcher.

– Nästa steg är att hitta former för utvecklande matcher även i november månad. Vi välkomnar därför den kommande utredningen kring vår tävlingsfotboll, inte minst i arbetet kring den elitförberedande delen.

LASSE SANDLIN, Kraftfull Kommunikation / Foto: oskfotboll.se