Sverige var uträknade efter två förluster i EM-kvalets elite round men när AIK:s Alexander Isak gjorde matchens enda mål mot Wales så sköt han Sveriges P17 till EM-slutspelet i Azerbajdzjan.
– Det visar på att den svenska modellen fungerar alldeles utmärkt, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

Tre av spelarna i truppen kommer från utländska akademier, resten är kvar i Sverige och skolas där. Något som ännu en gång visar att den svenska utbildningen av talanger håller hög nivå.
– Utbildningen av svenska unga spelare blir bara bättre och bättre och att endast tre av spelarna kommer från utländska akademier visar att svenska akademierna fungerar. Det är ytterligare en anledning att inte flytta från Sverige för tidigt, den svenska modellen fungerar alldeles utmärkt, menar Stefan Lundin.

Matchhjälten Alexander Isak, som nyligen blev AIK:s yngste målskytt genom tiderna, hyllar moralen i det svenska laget. Efter den inledande förlusten mot Portugal så var Sverige tvungna att vinna båda de återstående matcherna mot Kroatien och Wales, och det gjorde svenskarna.
– Portugal var det klart bästa laget. Vi visste på förhand att det skulle kunna bli så här, säger Isak. Det var bara att köra utifrån de förutsättningarna. Vi har en jäkla bra moral i laget och visste att vi hade alla chanser i världen att gå vidare.

Den avgörande matchen mot Wales var spelmässigt jämn och den avgjordes efter Isaks mål i den 69:e minuten.
– Det var en jämn och tuff match. Wales var kanske lite bättre än oss i den första halvleken men vi vet att om vi bara håller ett bra resultat till halvtidsvilan så vänder vi oftast och vinner i den andra halvleken. Det är en grej vi har. Målet kom efter en kontring. Vi gjorde ett snabbt inkast och jag fick bollen serverad till mig och kunde egentligen bara lägga in den i öppet mål.

Den 8 april lottas EM-slutspelet i Azerbajdzjan. Alla kvalificerade lag är inte klara ännu, men hur det än går står det klart att motståndet kommer bli tufft.
– Det lär bli en tuff grupp i vilket fall. Vi får sätta upp nya mål med laget.

För Alexander Isak väntar nu spel med AIK innan EM och målet är att ta en plats i laget.
– Jag hoppas få debutera i Allsvenskan med AIK men det beror på läget i truppen och hur jag presterar. Annars blir det spel med U21 och U19.

EM-slutspelet i Azerbajdzjan lottas den 8 april och går av stapeln mellan 5-21 maj i år.

Den svenska truppen som tog Sverige till U17-EM:
Målvakter:
Pontus Dahlberg, IFK Göteborg
Malte Påhlsson, IS Halmia

Försvarare:
Johan Stenmark, Kalmar FF
Anel Ahmedhodzic, Malmö FF
Hugo Andersson, Malmö FF
Oscar Krusnell, Sunderland AFC
Filip Örnblom, Östers IF
Emre Erdogdu, IF Brommapojkarna

Mittfältare:
Henrik Bellman, FC Köpenhamn
Mirad Garza, BK Häcken
Joseph Colley [K], Chelsea FC
Oscar Petersson, Malmö FF
Gabriel Aphrem, AIK

Anfallare:
Alexander Isak, AIK
Sead Haksabanovic, Halmstads BK
Simon Marklund, Åtvidabergs FF
Teddy Bergqvist, Malmö FF
Adrian Edqvist, Malmö FF

Fakta Tipselit:
Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Totalt är 733 aktiva spelare registrerade inom Tipselit just nu. 240 spelar i Allsvenskan och 234 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se