Svensk Elitfotbolls Generalsekreterare Mats Enquist medverkade i podden Fotbollsmorgon för att prata om de stora internationella klubbarnas förslag på en europeisk superliga.
– Man försöker kortsluta fotbollssystemet, med alla sina brister, men där vi ändå får vara med och styra, säger Mats Enquist i podden.

Det är inte första gången det diskuteras om en europeisk superliga. Skillnaden den här gången är att det nya förslaget innehåller fler klubbar än tidigare förslag. Mats Enquist säger att det inte handlar om att ersätta ett tävlingskoncept med ett annat tävlingskoncept, utan att det är mer än så bakom förslaget om en superliga.

– Storklubb på storklubb har ekonomiska problem nu. När det börjas diskutera begränsningar i det här så blir klubbarna sura och bildar egna arbetsgrupper. Det var 20 i början, nu ska det bli 80. Det här är inget annat än att kunna säkra upp de största klubbarnas intäkter.

Mats Enquist menar att i nuvarande tävlingsmodell så går mycket pengar redan som det är till de största klubbarna, men att det ändå som liten klubb eller liga, går att påverka.

– I UEFA-konceptet kan vi ändå påverka. Exempelvis solidarity payment har ökat. När jag började på SEF fick vi ungefär tre miljoner kronor att dela på till de klubbar som inte spelat i Europa. I år får vi 80 miljoner att dela på, menar Mats Enquist och fortsätter.

– Inte blir det här bättre om man släpper detta till en privat aktör. Inte kommer de dela med sig utanför sin egen sfär.

Se och lyssna på hela Fotbollsmorgon här