Det pekar uppåt för Peking. Och det är de unga talangerna som visar vägen. De egna, unga talangerna.
– IFK Norrköping kan inte tävla med plånboken med de stora klubbarna. Det gäller att tävla med något annat, som att utveckla de egna talangerna, säger Norrköpings tränare Janne Andersson till Svensk Elitfotboll.

IFK Norrköping är enligt många vårens överraskning i Allsvenskan. Vem hade trott att Peking, som hade besök av Degraderingsspöket i oktober, skulle ligga i topp när vi börjar närma oss sill och nubben?

Speciellt inte om man tittar i laguppställningen: idel unga talanger från de egna ungdomsleden. 5,84 egna spelare i snitt per match under våren (utförligare statistik i slutet av artikeln). Hela sju i startelvan mot Halmstad och Elfsborg!

Det är managern Janne Andersson som har angett tonen. Med sig från tränaruppdraget i Halmstad BK – efter en kort avstickare som huvudtränare i Örgryte IS 2010 – hade han en talanutvecklingsfilosofi som fungerade i Halmstad BK. Nu var frågan: skulle den hålla i klassiska IFK Norrköping, som bildades redan 1897 och hunnit spela hem tolv SM-guld – det senaste 1989?

– Precis som Halmstad BK kan IFK Norrköping inte tävla med plånboken med de stora klubbarna. Det gäller att tävla med något annat, som att utveckla de egna talangerna. För det krävs långsiktighet, tålamod och kontinuitet, säger Janne Andersson till SEF:s nyhetsbrev och fortsätter:

– Det glädjande att se spelare som är födda och uppvuxna i Norrköping, och har hängt ihop sedan barnsben, lyckas i Allsvenskan. Detsamma gäller talanger som har kommit till oss i tretton-fjortonårsåldern. Det inspirerar andra talanger som finns i våra ungdomslag.

Mycket av framgången handlar om hur vardagen ser ut, enligt Janne Andersson.
– Vi tränar på Parkens fina konstgräs varje dag – nära ungdomslagen – har en egen inomhushall, eget gym och restaurang i Parken. Tack vare det skapar vi en träningskultur som är bra och utvecklar spelarna.

Lärlingssystem är en annan framgångsfaktor.
– Den som är duktig lyfts upp och får träna extra med A-truppen för att höja motivationen ytterligare. Det är inte unikt, alla klubbar har sin modell. Vi ser att det ger resultat vilket inspirerar oss att fortsätta med lärlingssystemet.

IFK Norrköping samarbetar med division 2-laget IF Sylvia, som också huserar på Parken, sedan tre år tillbaka. Lovande juniorspelare har placerats i laget för att prova på seniorspel. Från och med i år har samarbetet fördjupats och de 18-19-åringar som inte återfinns i A-truppen i IFK Norrköping utgör IF Sylvias A-lag, vilket innebär att hela division 2-laget består av juniorspelare från IFK.

– De får lära sig att spela seniorfotboll och får en tuffhet som de inte kan få i juniormatcher, säger Janne Andersson och ungdomsansvarige Daniel Bäckström fyller i:
– Tidigare, när vi hade enstaka spelare i Sylvia, kunde de luta sig mot de äldre och mer erfarna spelarna. Nu måste de hitta egna lösningar inom gruppen på hur de ska hantera den fysiskt tuffare fotbollen. Det utvecklar våra spelare att bättre klara av det svåraste steget av alla, nämligen det sista steget: från junior till senior och etablera sig i Allsvenskan.

Talangutvecklingen i IFK Norrköping gäller inte bara juniorlagen. Den går längre ned i åldrarna. Daniel Bäckström förklarar:
– Vi har skapat en röd tråd från barnfotboll, via ungdomsfotboll och elitförberedande fotboll till seniorfotboll som vi nu ser resultatet av. Vi försöker få med oss så många som möjligt så länge som möjligt, och erbjuda kvalitativ och genomtänkt träning till alla. Vi utvecklar både lag och individer där vi försöker skapa en bra miljö för individen utifrån den nivå han befinner sig just nu. Den som har kommit lite längre kan flyttas upp och spela med äldre spelare för att skaffa sig mer erfarenhet. Det handlar inte bara om fysik, utan mycket om den mentala biten.

Är den här modellen då svaret på hur svensk fotboll ska utveckla sina talanger i framtiden?
– Helt klart behöver vi inom svensk fotboll få upp fler talanger ur de egna leden av flera skäl, inte minst ekonomiskt. Det är alla överens om. Hur det går till är nog lite olika mellan klubbarna. Vi tycker att vi hittat vår modell.

– Det är viktigt att ha tålamod. Alla utvecklas inte i samma takt och det måste få ta tid. Det går inte att välja ut spelare för tidigt. Då är risken att vi väljer bort de verkliga talangerna.

Listan på de egna talangerna i dagens A-trupp:

  1. David Mitov Nilsson
  2. Linus Wahlquist
  3. Christopher Telo
  4. Filip Dagerståhl
  5. Alexander Fransson
  6. Christoffer Nyman
  7. Andreas Hadenius
  8. Gentrit Citaku

 

Dessutom står Tesfaldet Tekie som egen produkt. Han är dock inte uppvuxen i Norrköping, utan flyttade dit när han började gymnasiet och representera IF Sylvia. Tekie kom då från Gunnilse IS, och före det från moderklubben Marieholm BOIK.

Listan på hur många av de egna talangerna i IFK Norrköping som har startat, och hoppat in, i respektive match i Allsvenskan så här långt (inhopp inom parantes):

  • Örebro SK: 6 (1)
  • Halmstad BK: 7 (0)
  • IF Elfsborg: 7 (0)
  • Helsingborgs IF: 6 (1)
  • Gefle IF: 5 (0)
  • BK Häcken 5 (2)
  • Åtvidaberg FF: 5 (1)
  • AIK: 6 (1)
  • Hammarby: 5 (1)
  • Sundsvall 6 (1)
  • Kalmar 6 (0)
  • Djurgården 6 (0)
  • Falkenberg 6 (1)

 

Snitt egna talanger från start per match: 5,84

Källor: IFK Norrköping och Wikipedia

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / FOTO: Bildbyrån