Ligastarten är uppskjuten till början av juni. Allsvenskans presenting partner, DHL Express, är tydlig med att alla parter inom elitfotbollen står enade i en svår period och att alla måste ta sig igenom det här tillsammans.
– För oss är det ingen skillnad om ligan startar två månader senare. Vi anpassar oss, säger Peter Ervasalo, vd på DHL Express Sverige.

Som strategisk partner till Allsvenskan finns det många sätt att aktivera sig för DHL Express. Alla kommande projekt är dock pausade i väntan på ligastart.

– Det är exceptionella tider, men de kommer att blåsa förbi. Det kommer en framtid förr eller senare. Det är en tid då vi måste göra vad vi kan för att vara förberedda att sätta igång när allt kommer igång igen, menar Peter Ervasalo, och lägger till.

– Idrott är faktiskt sekundärt när det kommer till människors hälsa.

Den tilltänkta avsparken för Allsvenskan och Superettan är satt till början av juni och fastän många fotbollsintresserade känner en frustration över uteblivet spel under våren så känner DHL Express att det kommer bli bra ändå.

– Startar ligan i juni och vi kan återgå till det normala då så är det bra. För oss är det ingen skillnad om ligan startar två månader senare än vad som är sagt. Det blir samma säsong ändå, och i så fall blir det längre i slutet av året istället. Vi måste anpassa oss, menar Peter Ervasalo.

Peter Ervasalo jobbar på grund av coronaviruset för första gången någonsin hemifrån. Han konstaterar att det är annorlunda.

– Min fru och mina barn jobbar också hemma och jag får träffa min familj hela tiden. Det är positivt, men jag känner mig lite frustrerad av att följa arbetet från distans. De senaste åren har jag rest runt Europa två-tre dagar i veckan och haft möten back to back hela tiden. Videomöten gör att man förlorar dynamik så det är en process att anpassa sig.

DHL Express verksamhet fortsätter som vanligt i den mån det är möjligt för kurirer och terminalarbetare. Sverige är inte lika stängt som många andra europeiska länder och det går att utöva affärer på hemmaplan. Peter Ervasalo tror att människors karantän kan ge förändrade rutiner för befolkningen.

– Det här kan visa sig vara ett stort steg för digitaliseringen. Fler personer märker att de faktiskt kan jobba hemifrån. Det kan komma att ändra hela vår mentalitet och många företags framtida sätt att jobba.

2018 blev DHL Express strategisk partner till Svensk Elitfotboll och presenting partner till Allsvenskan, varvid DHL:s logotype lades till i samband med allsvenskans emblem.

Peter Ervasalo talar inför elitklubbarna och deras partners i samband med Nätverksarenan

– Det finns så många orsaker till varför vi valde att engagera oss i elitfotbollen. Vårt sätt att arbeta har många likheter med fotbollen. DHL globalt är ett nätverk och vi måste jobba som ett lag för att nå alla våra destinationer. Fotbollen är familjär och hälsosam och jobbar man på DHL så är det som fotboll, man måste var disciplinerad, samarbeta inom laget, ha sociala skills och så vidare.

– Fotbollen är en bra plattform som är populär. Fotbollen är världens största idrott och det finns inte mycket negativt runt fotbollen.

DHL känner att de klarar av krisen som uppstår i coronavirusets kölvatten rätt bra men misstänker att det är svårare för fotbollsklubbar.

– En del företag är bättre förberedda på sämre tider men med idrotten är det svårare när man är beroende av intäkter. Några av klubbarna har en svår period framför sig.

– De lokala klubbarna är viktiga för sin omgivning. När det går bra för klubbarna så trivs alla bra på sina jobb och de intresserade har något att göra på sin fritid och flyttar kanske inte ifrån staden. Det är bra för stadens affärer om man lyckas bibehålla sin kompetens i staden. Det tycker vi är bra. Att vi på DHL Express är med tillsammans med klubbarna i deras närområden gör oss inte bara globala, utan också starka lokala. Vi har bara startat vår gemensamma resa med elitfotbollen.

I framtiden hoppas DHL Express kunna engagera sig mer i de lokala samhällen som har elitfotboll idag och kanske kunna erbjuda unga spelare sysselsättning.

– Vi vill kunna hjälpa unga spelare med projektanställningar och sommarjobb. Som ung spelare behöver du något att göra vid sidan av fotbollen.

Ännu återstår två månader till den tilltänkta säsongsstarten. DHL Express är tydliga med att de står enade med elitfotbollen i den exceptionella tid som nu råder och Peter Ervasalo tror på en ljus framtid när samhället kan återgå till det normala och ligorna kan börja spelas igen.

– Tiden kräver en hel del uppoffringar från alla i samhället – vi är inne i det här tillsammans – men det kommer bli bättre.