När Allsvenskans Presenting Partner DHL Express skulle genomföra sin årliga volontärdag så var valet enkelt. Några av de tusentals personer som jobbar ideellt på matcher i Allsvenskan varje år skulle få en avlastning och en upplevelse de sent skulle glömma.
– Vi ville göra något för alla entusiaster som jobbar hårt för klubben i sitt hjärta på sin fritid, säger Ann Berglund, Communications Manager på DHL Express.

Svensk idrott är i mångt och mycket beroende av ideella insatser. Det finns ungefär 600 000 människor i Sverige som engagerar sig ideellt och på en allsvensk match finns i regel runt 100 ideella volontärer eller funktionärer.

Varje år uppmanas koncernanställda på DHL i hela världen att under en tvåveckorsperiod ställa upp som volontärer i sin hembygd. 2018 gav över 100 000 anställda i världen runt 400 000 timmar till 3000 olika projekt. 2019 valde DHL Express att ställa upp som volontärer för de allsvenskan volontärerna – ett unikt initiativ i svensk fotboll.

Matcherna som valdes ut var Djurgårdens IF – Helsingborgs IF samt IFK Göteborg – IK Sirius. Istället för att jobba ideellt så fick ordinarie personal på arenorna se matchen och njuta av en alldeles egen VIP-behandling.

– Det är vårt sätt att säga tack för allt hårt arbete som de lägger ner. Det är därför vår personal från DHL Express är här idag, menar Ann Berglund.

Allting gick till så att DHL-personalen fick en rundvandring på arenan cirka 2.5 timmar innan avspark och information om vad de skulle göra. Sedan överraskades ordinarie volontärer i samband med matchmötet innan avspark och DHL-personal tog över medan arenans volontärer för en gångs skull fick gå och titta på matchen som en åskådare. Initiativet slog väl ut och volontärerna blev mycket nöjda över sin VIP-behandling.

Tack alla volontärer – ni gör skillnad!