Den nationella U16-serien som drivs som ett pilotprojekt av Svensk Elitfotboll i samarbete med Gestriklands FF, Jämtland-Härjedalens FF, Hallands FF, Skånes FF, Västerbottens FF och Örebro Läns FF avgjordes i helgen när FC Djursholm besegrade Lunds BK med 3-0 i finalen.

– Vi gör det fantastiskt bra. Just nu är det inte många i Sverige som kan rå på oss, säger Niko Nikopoulos, tränare i Djursholm.

– Jag är otroligt stolt över prestationen. Vi tar klar seger och är just nu svenska mästare. Ingen kunde rå på oss. Vi har fått till det på fantastiskt sätt. Vi är jättebra försvarsmässigt sett och vi skapar mycket bra saker framåt. Lund gör det bra, det är ett fysiskt lag, men de kommer inte till riktigt. Vi jobbar extremt bra, fortsätter en glad Niko Nikopoulos.

Djursholm förde spelet från början till slut i U16-finalen. 1-0 kom efter cirka 20 minuter spelade genom Noa Ersa Engberg och bara minuterna senare fick Djursholm också straff. Straffen och även straffreturen räddade dock Lunds målvakt väldigt snyggt.

Med halvtimmen spelad hade Lunds målvakt räddat laget några fler gånger och skåningarna började att sticka upp på kontringar. Men William Nordqvist gav hemmalaget ett bra resultat att spela på inför den andra halvleken när han gjorde 2-0 till Djursholm strax före paus.

Den andra halvleken blev en kamp för Lund att komma tillbaka i matchen, men i den 56:e minuten stängde Maxime Anne Marie Sainte tillställningen genom att göra 3-0 till Djursholm. Djursholms mittback Tim Hartzell får sitt andra gula kort och därmed rött kort med tio minuter kvar att spela, men det spelar ingen roll. Djursholm vinner matchen med klara 3-0 och kan titulera sig mästare.

– Nu ska vi fira på en restaurang här i Djursholm, där det bjuds på mat. Ja, vi ska fira i flera dagar. Det här är stort för FC Djursholm. Vi är stolta.

Grattis FC Djursholm till segern i nationella U16-serien 2017!

Fakta Nationella U16-serien:
SEF har av SvFF fått tillstånd att under 2016 och 2017 genomföra ett pilotprojekt med nationella U16-serier. Dessa serier administrerar SEF med hjälp av Gestriklands FF, Jämtland-Härjedalens FF, Hallands FF, Skånes FF, Västerbottens FF och Örebro Läns FF.

2016 vann AIK finalen mot Elfsborg med 4-2.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se