De svenska domarna gör sig redo för säsongen. Den här gången utan nya regler eller direktiv, men med en tydlig uppmaning vad de ska vara uppmärksamma på.
– Domarna uppmanas att vara uppmärksamma och sugna på att bedöma varje duell. Skapa bra förutsättningar för sig själva för att fatta rättvisa beslut genom att vara aktiva och erövra fri sikt, vinkel och närhet till situationerna, säger Martin Ingvarsson, coach elitdomare på Svenska Fotbollförbundet.

Allsvenskan och Superettan börjar den 1 april. Inför säsongen har domarna tränat på att kalibrera UEFA:s tolkningar i olika moment, så att domarna följer UEFA:s guidelines. 

– Vi har även pratat mycket om ledarskap. Senaste EM-final domaren, numera medlem i UEFA:s domarkommitté, Björn Kuipers gästade oss på vår utbildning på Bosön och delade med sig av värdefulla erfarenheter och tips. I detta sammanhang har vi resonerat mycket om hur domaren kan utveckla sitt ledarskap utefter sin egen personlighet. Gemensamma nämnare i ledarskapet är att i utgångsläget behandla alla involverade vid matchtillfällen lika och med respekt. Förstå sin servicefunktion i fotbollen som innebär att fatta så rättvisa beslut som möjligt. Vara kommunikativa och ödmjuka men samtidigt tydliga och sätta gränser. Om spelare/ledares reaktioner inte är respektfulla så ingår det i domarens uppgift att markera att detta inte är okej. Förebyggande genom erinran men efterlevs inte det skall det bestraffas med kort, menar Martin Ingvarsson.

Domarna har även pratat mycket om samarbete mellan domare, assisterande domare och fjärdedomare. Det är domaren som fattar besluten men övriga i teamet är viktiga lagkamrater som skall dela med sig av sina intryck till domaren.

– Tyvärr har vi inte VAR i Sverige, som är en naturlig teammedlem i övriga Europa, som kan fungera som skyddsnät när domaren misslyckas med ett stort beslut, avslutar Martin Ingvarsson.

Säsongen 2023 inleds i helgen.