Den nya säsongen närmar sig med stormsteg. De 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan förbereder sig för fullt och detsamma gäller den svenska elitdomarkåren. Inför säsongen 2024 har domarna bland annat fokuserat på att förebygga och hantera olämpligt uppträdande, samt förberett sig inför en ny detalj och regeländring kopplat till hands i straffområdet.
Tidigare har spelare tilldelats varningar i samband med situationer då det blivit hands vid avslut på mål. Det nya direktivet gör gällande att det under säsongen 2024 endast ska dömas straffspark, utan tilläggsbestraffning i form av gula kort. Utöver detta har domarna lagt stort fokus på att följa och efterleva UEFA:s direktiv kopplat till olämpligt uppträdande.
– Det handlar om att regelboken ska efterlevas på ett bättre sätt för att skapa en bättre arbetsmiljö på planen. Direktiven har redan implementerats i stora fotbollsländer och ligor såsom Premier League, La Liga, Bundesliga, Ligue 1 och Serie A, så det är inga unika direktiv för oss i Sverige, säger Martin Ingvarsson, elitdomarcoach på Svenska Fotbollförbundet.
Martin Ingvarsson, elitdomarcoach på SvFF, i samband med Allsvenskans upptaktsträff 2023.
Konkret innebär direktiven från UEFA att spelare som rusar mot eller omringar en domare för att protestera ska bestraffas. Detsamma gäller om en spelare eller ledare gör nedvärderande gester eller vid upprepade tillfällen protesterar och har synpunkter på domarens agerande.
– Nej, känslorna ska inte tas bort i fotbollen, men spelare och ledare som går över dessa gränser ska bestraffas med minst ett gult kort. Domarna kommer att göra fel ibland, vilket även gäller spelare och ledare, men det innebär inte att det är okej att uttrycka sig olämpligt och vid upprepade tillfällen ifrågasätta domslut, säger Ingvarsson och fortsätter:
– Vi har jobbat hårt för att domarna som grupp skall vara så konsekventa som möjligt kopplat till direktiven. Med det sagt så måste det även finnas en förståelse för att varje situation är unik och att det även finns en gråzon som behöver hanteras. Eftersom vi inte har VAR i Sverige är det extra viktigt att fjärdedomarna är uppmärksamma på de här delarna och bistår med input kring vad som sker bakom domarens rygg.
Under försäsongen har domarna även tränat på traditionella bedömningar såsom hands, straffsparkar, gula och röda kort, målchansutvisningar och förhindrande av lovande anfall. Martin Ingvarsson lyfter även att domarnas fysiska förberedelser inför säsongen varit bättre än någonsin.
– I fystesterna som gjorts kan vi se att resultatet i år var all time high. Vår fyscoach, Peter Glas, är en bidragande orsak till denna positiva utveckling. En bra fysik är en grundläggande förutsättning för att röra sig snabbt och effektivt på planen för att skapa fri sikt, bra vinklar och närhet till dueller som ska bedömas, avslutar Ingvarsson.
Allsvenskan och Superettan inleds under påskhelgen med start lördagen 30 mars.