U17-finalen avgjordes efter stor dramatik när Hammarbys Samouil Izountouemoi sköt in det avgörande målet på övertid på Borås Arena. Hammarby besegrar Elfsborg med 2-1 och är U17-mästare.
– Marcus Mitander spelade in bollen till mig och jag kunde lägga in bollen i öppet mål, säger en glad matchhjälte till Tipselit. 

När alla väntade på förlängning mellan Elfsborg och Hammarby så ställde Bajen om blixtsnabbt på övertid och efter ett inlägg som passerade hela Elfsborgs straffområde så kunde ”Samo” trycka in bollen i öppet mål, och vild glädje hos Hammarbys spelare.

– Det känns bra, fortsätter Samo. Vi gör en okej match, framför allt en bra första halvlek, sedan krigade vi och vann.

Hammarbys tränare Anders Wasserman utvecklar.
– Det är stort att vi för andra bortamatchen i rad (semifinalen mot Helsingborg också) står som segrare. Matchen blev inte som vi trodde, vi hade problem i vår speluppbyggnad. Elfsborg bjöd på tufft motstånd och vi hade problem. Vi fick anpassa oss och visa att vi kunde vinna på flera sätt och att vi inte var låsta till matchplanen. En eloge till grabbarna som var flexibla och kunde ställa om.

Matchen var annars chansfattig. Båda lagen kände på varandra och det var inte förrän i de sista 15-20 minuterna av varje halvlek som spelet öppnade upp sig. Matchens första mål gjorde Hammarby efter att Marcus Mitander kunnat slå in ett inlägg i öppet mål bakom Tim Rönning i Elfsborgs mål.

Boråslaget kvitterade dock på straff minuterna senare efter det att Adrian Zeka inte gjort några misstag från straffpunkten.

Resultatet såg ut att stå sig matchen igenom men när alla väntade på förlängning så avgjorde Hammarby, och kan nu titulera sig Svenska Mästare för U17.

Resultatet innebär också att Hammarby nästa år representerar Sverige i UEFA Youth League – Champions League för U19-lag.
– Det är spännande och inspirerande. Grabbarna och klubben ser fram emot detta, avslutar Wasserman.

Hur ska ni fira?
– Jag vet inte, vi är på väg hem till Stockholm nu, sen får vi se, säger Samo.

Guldet blev till sand
Elfsborg hade inför slutspelet chansen att ta hem fyra guld på ungdomssidan. Med facit i hand så blev det inga. U21 missade finalen med minsta möjliga marginal och såväl U16 som U19 förlorade sin final, precis som U17. Elfsborg har ändå all anledning att vara stolta över en fin genomförd säsong och totalt tre silver.

Matchfakta final U17:
Elfsborg – Hammarby 1-2
Borås Arena
1212 åskådare

Målen:
0-1 Marcus Mitander, min.32
1-1 Adrian Zeka, min.35 (straff)
1-2 Samouil Izountouemoi, min.92