Sju klubbar har sålt slut på alla sina Bortakort för säsongen 2023. Totalt kommer 1275 supportrar till klubbarna i Allsvenskan och Superettan att kunna se sitt lags samtliga matcher på bortaplan under säsongen.
– Vi vet att det finns önskemål om att möjliggöra för fler Bortakort vilket såklart är glädjande, säger Kaveh Sarvari, evenemangs- och privatmarknadsansvarig i Svensk Elitfotboll.

Bortakortet fortsätter att säljas väldigt bra i många av klubbarna. I år har sju klubbar sålt alla sina Bortakort som möjliggör för supportrar att se sitt lags samtliga matcher på bortaplan. 

De klubbar som sålt slut sina Bortakort är AIK, Djurgården, Hammarby, IF Elfsborg, IFK Göteborg och Malmö FF i Allsvenskan samt GAIS i Superettan.

– För närvarande finns konsensus bland klubbarna avseende 100 kort per klubb med anledning av det förmånliga priset och den överenskomna fördelningsprincipen. Vi kommer utreda möjligheten att utöka antalet Bortakort och se vad det skulle få för konsekvenser på pris och intäktsfördelningen mellan klubbarna så att den blir skälig för alla parter, säger Kaveh Sarvari.

Syftet med Bortakortet är att ge ett bra pris och skapa förutsägbarhet för trogna supportrar som reser land och rike runt för att se sitt favoritlag. För 1000 kronor, i snitt 67 kronor per match, ser den som har Bortakortet alla sitt lags matcher på bortaplan i Allsvenskan. Motsvarande pris är 800 kronor (53 kronor i snitt) i Superettan. Kortet administreras och säljs av respektive klubb i Allsvenskan och Superettan. Många klubbar säger att intresset är så stort att de kan sälja betydligt fler Bortakort.

Klubbarna behåller i dagsläget själva 50% av sin försäljning av Bortakortet. De andra 50% betalas in till Svensk Elitfotboll som sedan fördelar intäkterna jämnt mellan klubbarna i Allsvenskan och Superettan.

 Fakta Bortakortet:
· För 1000 kronor ser du samtliga 15 av ditt lags bortamatcher på plats (67 kronor i snitt per match) i Allsvenskan och för 800 kronor ser man matcherna i Superettan (53 kronor per match i snitt).

· Klubbarna i Allsvenskan och Superettan säljer 100 Bortakort vardera