Efon Ask, Malmö, har avlidit. Han har kallats Sveriges populäraste fotbollsdomare. Få har något att invända mot det epitet.

 

Domarkarriären började sent i möbelsnickaren Efons liv. Han nådde högsta serien på blott fem år. En bedrift som bara tre personer – Efon inräknad – i landet mäktat med. Vid den allsvenska debuten var Efon 41 år fyllda. Tack vare åldersdispens fick han fortsätta till över 50 års ålder. Många beklagade att Efon inte fick fortsätta ytterligare några år. Hans humor och glimt i ögat redde ut många situationer på fotbollsplanerna runt om i Sverige. Inte bara här, förresten. Det blev även ett tjugotal internationella uppdrag som linjedomare, det som i dag kallas assisterande domare. På den tiden alternerade man som domare och linjedomare, ett system som Efon alltid förordade.

 

Myterna kring Efon Ask och hans domarskap är otaliga. I motsats till många andra är de flesta dessutom sanna. Hans generösa personlighet och, som sagt, till synes outtömliga humor lockade fram positiva och roliga sidor på personer i hans omgivning.

 

Efon berättade en gång för undertecknad:

– Det hade varit en rätt häftig bankett efter en SM-final mellan Örgryte och IFK Göteborg på den tiden det var slutspel. Jag var inte direkt världens piggaste människa tidigt på morgonen. Det var på den tiden Radio Malmöhus sportsändningar sköttes av Torsten von Wachenfeldt. Telefonen på hotellrummet ringde i ottan. Jag svarade ”Efon Ask” och svaret kom direkt, ”T von Wachenfeldt”! Vi skrattade gott och glömde nästan att det var direktsändning.

 

Efon – det ovanliga namnet härstammar från Finland – Ask kom till världen som tionde och yngsta syskon. Han växte upp i Hörup, nära Tomelilla. Som utbildad möbelsnickare kom han till Malmö och fick jobb på dåvarande stormarknaden Wessels ute vid Jägersro. Där blev han kvar i 25 år, innan yrkeskarriären avslutades som vaktmästare på Kronprinsen, där Efon jobbade kvar till 67 års ålder.

 

Han var dessutom med som omåttligt populär domare i massor av kändis- och uppvisningsmatcher. Efon Ask blev 75 år.

BB061219LM065

Minnet av honom ska leva.

– Michael Ljungberg