Hallå där, Alexandra Dahlström, initiativtagare till Supporterkampen. Vad är det?

– Det är en insamling till Barncancerfonden, där vi uppmanar alla supportrar i Sverige att köpa ett armband, varav fyrtio av de ett hundra tjugo kronorna går till barn med cancer.

Hur föddes idén?
– Jag, min sambo Robin, hans syster Amanda och hennes sambo Dominique var på semester i Turkiet förra året. Vi började diskutera vad vi skulle kunna göra för att samla in pengar till ett välgörande ändamål. Eftersom Robin och Dominique är fotbollstokiga, kom vi snabbt in på hur alla fotbollssupportrar skulle kunna bidra. Vi valde dock att inte hålla det till enbart fotbollen, utan att vända oss till supportrar i alla idrotter, i alla länder.

– Att det blev just ett armband beror på att vi följt människor, främst mammor, på Instagram som säljer armband för olika ändamål – och det verkar ha fungerat bra.

Hur har det gått?
– Vi körde igång första januari med målet att samla in tio tusen kronor första kvartalet. Vi har lyckats samla in tretton tusen kronor – det vill säga drygt tre hundra armband – så vi är väldigt nöjda. Vi hoppas förstås att kunna samla in ännu mer nu när Allsvenskan kör igång.

Varför just Barncancerfonden?
– Därför att jag själv var sjuk i cancer mellan tio och tolv års ålder. Jag hade en sorts cancer i njuren som var okänd vid den tiden, men lyckades bli botad tack vare cellgiftbehandling och operation. Det tog dock tio år innan jag blev friskförklarad. Jag vet hur ganska små summor kan göra stor skillnad både för de barn som drabbats av cancer, och deras familjer. Att till exempel kunna åka och bada i badhuset när andra inte är där, vilket kostar pengar, för att minska infektionsrisken är en stor upplevelse för en familj med ett cancersjukt barn.

Hammarby Fotboll toppar insamlingen med nästan 5 000 kronor, följt av Malmö FF, Liverpool FC, IFK Göteborg och Chelsea med runt en tusenlapp insamlat per klubb. Vad har du att säga till supportrar i andra klubbar?
– Att ta upp kampen mot barncancer genom att köpa ett armband och utmana andra supportrar. Varje armband har betydelse.

Hur stor är Supporterkampen när jag intervjuar dig igen om tre år?
– Förhoppningsvis betydligt mycket större än i dag. Målet är att vi ska ha nå ut till hela Sverige, och supportrar i alla idrotter!

Slutligen: Vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Att få vara lycklig och ha det bra.

Ps. Vill du läsa mer om Supporterkampen, eller köpa ett armband, gå in på Supporterkampen.se

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Supporterkampen.se