European Leagues lanserar en ny ledarskapsutbildning. En anställd från varje medlemsliga i Europa får ansöka om att vara en av 20 personer som får gå utbildningen. Svensk Elitfotbolls kommunikationschef Robert Johansson representerar Sverige under den första utbildningen.
– Jag hoppas kunna ta med mig mycket inspiration tillbaka till Svensk Elitfotbolls arbete hemma i Sverige, säger Robert Johansson, kommunikationschef på Svensk Elitfotboll.

ELEVATE genomförs vid totalt sju tillfällen. Totalt fyra fysiska träffar genomförs runt om i Europa mellan september 2022 och mars 2023, samt tre digitala träffar. Den första träffen är fysisk och äger rum i mitten av september i Nyon i Schweiz. I deltagarlistan återfinns allt från generalsekretare till kommunikationschefer till marknadschefer i ligorna i Europa.

Utbildningen handlar mycket om erfarenhetsutbyte mellan de olika länderna och ligorna. På det första tillfället står tävlingsformat och digital utveckling i fokus. Förutom sessioner i European Leagues lokaler så kommer deltagarna att besöka UEFA:s huvudkontor samt även studera ett matcharrangemang i Schweiz hockeyliga.

– Jag ser fram emot det här väldigt mycket. Främst för att knyta många nya värdefulla kontakter och att bredda både mitt eget och den svenska elitfotbollens nätverk. Vi i Sverige har redan bra erfarenhetsutbyte med andra ligor men här kommer vi kunna benchmarka med hela Europa på en och samma gång. Det både inspirerar och utvecklar. Man ska inte underskatta den betydelsen för ens eget arbete, menar Robert Johansson och fortsätter.

– Förhoppningen är att få nya synsätt till den egna verksamheten men ibland lär man sig också lika mycket vad man inte ska eller bör jobba med som saker som man faktiskt kan implementera i jobbet på hemmaplan, och det är nog så viktigt.

Det andra fysiska utbildningstillfället i ELEVATE äger rum i Madrid i november. Efter årsskiftet blir det utöver de digitala tillfällena också ett besök i London samt på en ännu inte fastställd plats i Europa.

Deltagande högstaligor på ELEVATE:
Österrike – Österreichische Fußball/Bundesliga
Belgien – Pro League
Tjeckien – Ligov á Fotbalov á Asociace
Danmark – Divisionsforeningen
England – Premier League och English Football League
Spanien – LaLiga
Tyskland – Deutsche Fussball Liga GmbH
Italien – Lega Serie A och Lega Pro
Nederländerna – Eredivise
Nordirland – Northern Ireland Football League
Polen – Polish Professional Football League
Slovakien – Unia ligov ych klubov
Schweiz – Swiss Football League
Finland – Finnish Football League Association
Irland – League of Ireland
Island – Íslenskur Toppfótbolti
Lettland – Futbola Virsliga
Norge – Norsk Toppfotball
Sverige – Föreningen Svensk Elitfotboll