Den tredje av fyra fysiska sessioner av European Leagues ledarskapsprogram ELEVATE genomfördes i Bratislava i mars. På agendan stod mediaproduktion, innehåll och rättighetsstrategier.
– Det här är en väldigt bred utbildning som vid varje tillfälle lyfter viktiga och relevanta ämnen som är på varje ligas agenda, säger Robert Johansson, kommunikationschef på Svensk Elitfotboll och Sveriges representant på utbildningen.

Den tredje fysiska träffen ägde rum i Bratislava, i den slovakiska ligans regi.
– Det var vårt stora nöje att få vara värdar för ELEVATE:s tredje fysiska träff, när 25 personer från ligor i hela Europa träffades i Bratislava. Det var tre intensiva dagar fyllda med intressanta ämnen och interaktiva sessioner. Jag uppskattar att jag har möjligheten att vara del av detta interaktiva utvecklingsprogram för ligachefer, säger Michal Mertinyak, från den slovakiska ligan.

Förutom de fysiska träffarna så genomförs också tre digitala träffar inom ramarna för ELEVATE. Utöver det så träffas deltagarna regelbundet i grupper för att ta sig an ett större grupparbete som löper parallellt med programmet. Det går ut på att i teorin utveckla den skotska ligan och göra den så konkurrenskraftig som möjligt.

– Mycket av det här programmet handlar om nätverkande och erfarenhetsutbyte. Det jag får med mig från de här tillfällena är av stor vikt för mitt framtida arbete, men det finns även en hel del annat i det här som utvecklar mig, säger Robert Johansson.

– Det grupparbete vi fått gällande den skotska ligan är verkligen något att bita i. Här krävs det att man är påläst och att man vet hur man kan utveckla en liga, i det här fallet en befintlig liga i Europa. I min grupp har vi alla olika tjänster och expertis vilket gör att alla har något att bidra med samt att man verkligen lär sig av varandra och får nya synsätt.

Den sista och avslutande delen av ELEVATE genomförs i London i maj. Då ska deltagarna i grupp presenter sitt skotska case framför en jury bestående bland annat av den skotska ligans generalsekreterare.

Läs mer på European Leagues hemsida

Deltagande högstaligor på ELEVATE:
Österrike – Österreichische Fußball/Bundesliga
Belgien – Pro League
Tjeckien – Ligov á Fotbalov á Asociace
Danmark – Divisionsforeningen
England – Premier League och English Football League
Spanien – LaLiga
Tyskland – Deutsche Fussball Liga GmbH
Italien – Lega Serie A och Lega Pro
Nederländerna – Eredivise
Nordirland – Northern Ireland Football League
Polen – Polish Professional Football League
Slovakien – Unia ligov ych klubov
Schweiz – Swiss Football League
Finland – Finnish Football League Association 
Irland – League of Ireland
Island – Íslenskur Toppfótbolti
Lettland – Futbola Virsliga
Norge – Norsk Toppfotball
Sverige – Föreningen Svensk Elitfotboll