Med en 1-0-seger i finalen av Svenska Cupen blev Elfsborg cupmästare för tredje gången – och ger sig nu ut i Europa på jakt efter Europa Legaue-slutspel.

 

Med en sjätteplats i Allsvenskan 2013 var en cupseger ett måste för Elfsborg, för att ta sig ut i Europa. Det blev det också – för tredje gången (tidigare 2001 och 2003).

 

Lasse Nilsson styrde påpassligt in Jon Jönssons kraftfulla nick på hörna i den 53:e minuten och ställde såväl Helsingborgs målvakt Pär Hansson som försvararna på mållinjen.

 

Första steget till ett Europa League-slutspel är kval i sommar, med lottning vid midsommar Förra året åkte Elfsborg ut i kvalomgång 3 mot Celtic i Champions League.

 

– Det är nog en av de tyngsta förluster jag varit med om, säger Stefan Andreasson, klubbchef i Elfsborg, strax efter slutsignalen av Svenska Cupen-finalen på Friends Arena.

 

Efter förlusten mot Celtic förra året slog Elfsborg ut Nordsjaelland i playoffmatchen till Europa League och nådde därigenom sin största framgång internationellt genom att delta i Europa League-gruppspelet.

 

– De stora pengarna kan komma antingen vid en playoffmatch mot en känd motståndare, eller om vi tar oss till slutspel. På vägen dit är det mest kostnader, förklarar Stefan Andreasson.

 

Vad har då Elfsborg som klubb lärt sig på de tidigare matcherna i Europa?

 

– Dels har vi samlat på oss erfarenhet, dels går det alltid att göra allting lite bättre, såsom resorna till och från matcherna. Vi vill också ge tränarna bästa möjliga förutsättningar att lyckas. Med lite flyt i lottningen och med ett spel där vi presterar på topp har vi absolut chansen att klara kvalet och ta oss in i Europa League-slutspelet. Vi har samlat på oss många rankingpoäng genom våra tidigare kvalmatcher i Europa och är högst seedat av alla svenska lag.

 

3 423 åskådare tog sig till finalen på Friends Arena denna soliga söndag i maj. Trots det är Stefan Andreasson nöjd med det nya cupupplägget som introducerades förra året.

 

– Fattas bara annat, jag har ju varit med och tagit fram upplägget tillsammans med Stefan Lundin på Föreningen Svensk Elitfotboll. Vi ville ha tävlingsmatcher tidigt på året, redan i mars, och det har vi fått. Det är klart att vi önskat oss ett fullsatt Friends, Arena, men nu är det så att vi har tagit beslut om att finalen ska spelas på Nationalarenan, och nu är det upp till oss klubbar och Svenska Fotbollförbundet att arbeta gemensamt för att göra finalhelgen speciell.

 

Kvalet till Europa League-slutspel är tufft, det vet Elfsborg. Men det hindrar inte spelarna från att drömma. Som Anders Svensson, som i en intervju på Elfsborgs hemsida inför finalen säger apropå drömmotståndare på Borås Arena:

 

– Ja du… Det hade ju varit kul att få hit Barcelona men det kan ju bli lite svårt eftersom de först måste åka ur Champions League då… Det är väldigt svårt att säga, men om Barcelona skulle komma till Borås Arena hade det ju varit lite häftigt.

Fotboll, Svenska Cupen, Final, Helsingborg - Elfsborg

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation / Foto: Bildbyrån