Elfsborg besegrade isländska KR med 1-0 och går därmed vidare med totalt 3-1 i UEFA Youth League. I nästa runda väntar nu engelska Chelseas U19-lag.

Det blev en fysisk och hård match på Borås Arena där Elfsborgs vinst i den första matchen på Island skulle visa sig bli avgörande. KR var tvungna att trycka på för ett tidigt mål och fastän gästerna hade ett par farliga anfall så kunde Elfsborg relativt enkelt avstyra de isländska försöken.

Den första halvleken var ingen större underhållning men ett friläge från Elfsborgs Eduart Iljazi fick de 442 i hemmapubliken ändå se, tyvärr utan nätrassel.

I den andra halvleken fick Jesper Sandberg Hesselgren en fin passning av Eduart Iljazi, och efter en ännu finare vändning från Sandberg Hesselgren så var det bara att placera in bollen i mål bakom den isländska målvakten.

Resultatet stod sig matchen ut och Elfsborg går vidare med totalt 3-1. I nästa omgång väntar engelska Chelsea som slog ut norska Molde med totalt 14-1. Matcherna mot Chelsea spelas 7 respektive 28 november. Elfsborg börjar hemma.

Matchfakta:
Elfsborg – KR 1-0
UEFA Youth League 2:2
Elfsborg vidare med totalt 3-1

Mål:
1-0 Jesper Sandberg Hesselgren, min.63

Fakta UEFA Youth League:
64 lag deltar i turneringen. 32 lag i Champions League Path dit U19-lagen kvalificerar sig tack vare att klubben A-lag kvalificerar sig till Champions League, och 32 lag i Domestic Champions Path, dit man i Sverige kvalificerar sig genom att vinna den inhemska U17-serien föregående säsong.

I Champions League Path spelar lagen parallellt med den ordinarie Champions League medan lagen i Domestic Champions Path spelar som en cup där lagen möts i dubbelmöten.

De båda olika delarna av UEFA Youth League slås ihop från och med åttondelsfinalerna och spelas sedan som ett vanligt slutspel.

FC Barcelona är regerande mästare efter seger i finalen mot Chelsea.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2017 hade totalt 803 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 282 av dessa spelade i Allsvenskan och 353 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se