Nu lägger vi en fin svensk sommar till handlingarna och koncentrerar oss på en höst som kan bli minst lika het. Allsvenskan och Superettan skall avgöras och det ser spännande ut både i toppen och botten av båda serierna. Tillika skall herrarnas A-landslag ta sig till VM i Brasilien.

 

Foto: Niklas Larsson, Bildbyrån

 

På tal om sommaren så har vi inom svensk elitfotboll en del att lära av arrangemangen kring dam-EM. Det är inte otroligt att årets högsta publiksiffror på de anläggningar där EM spelades blir just EM-matcherna och inte våra klubbars bästa publikmatcher. Det visar ju att det finns ett genuint intresse om vi bara kan tilltala publiken och stämningen skall vi inte klaga på. Vi fick se hur man kan skapa atmosfär genom att heja fram och stödja sitt lag istället för att bygga stämningen på hatramsor och motbjudande språkbruk. Det var delvis en annan sorts publik på EM och det är den publiken vi också måste nå i elitfotbollen om vi skall fylla våra läktare.

 

Den stora utredning som vi låtit United Minds göra pekar i precis samma riktning. Vi måste utöka våra publikkategorier till att omfatta alla grupper om vi vill få fart på våra arrangemang och därmed skapa förutsättningar för framgång. Och alla våra fans måste vara med på den resan. Atmosfären måste bli bättre och inkluderande istället för bortstötande på våra läktare. Vi måste ta krafttag mot frånstötande språkbruk och dumheter så att bland andra familjer och kvinnor inte känner sig främmande att gå på elitfotboll. Här har både vi som klubbföreträdare och våra fans ett gemensamt ansvar.

 

Poliskostnadsfrågan hänger intimt samman med publikfrågorna ovan. Den har tagit otroligt mycket energi i både SEF och de av våra klubbar som är mest berörda. All den här energin och de ekonomiska resurserna det kräver borde vi få ägna åt mer konstruktiva uppgifter som att utveckla fotbollen och arrangemangen.

 

Äntligen börjar vi skönja framgång i vår strävan att mobilisera våra partners, politiker och myndigheter, i gemensamma aktioner för att få bort det arrangemangsrelaterade våldet. Först och främst har vi kommit mycket närmare varandra i att hitta en definition av vem som har vilket ansvar. Då tänker jag främst på polisens uppgifter i förhållande till klubbarnas ansvar. Jag tror att vi inom den närmaste tiden skall kunna komma fram till en gemensam syn på ansvarsfördelningen och då bör vi slippa de uppslitande diskussionerna om de så kallade polisnotorna. Från en sådan överenskommelse och plattform kan vi sedan börja mobilisera gemensamma krafter för att komma tillrätta med företeelserna som ingen vill se i anslutning till vår fotboll.

 

IF Elfsborg räddade den svenska äran på den internationella scenen. Tack för det, Elfsborg!

Det är väldigt skönt och väldigt viktigt att ha ett svenskt lag med i en av de internationella cuperna. Vi önskar Elfsborg all lycka i gruppspelet för vi vill gärna se dem ta sig långt i turneringen.

 

Varför lyckades inte våra andra klubbar?

 

Ja, vi måste ha upp den här frågan på den gemensamma dagordningen och vi måste hitta svar på hur vi skall kunna hjälpa varandra att åter igen bli internationellt konkurrenskraftiga på klubbsidan. Vi har satt ett ambitiöst mål att bli Nordens bästa liga och om vi skall lyckas med det måste våra klubbar kvala in till de europeiska cuperna och dessutom prestera bra där. Sportcheferna skall givetvis resonera om detta och komma med förslag till hur vi skall bli bättre på plan men vi måste diskutera den här frågan inom alla sektorer i elitfotbollen.

 

Vi drar nu igång nya projekt i samverkan med alla intressenter i svensk fotboll. SEF, SvFF och distrikten kommer nu att starta omfattande projekt för att förbättra vår talangutveckling och vi har god förhoppning om att vi får med vår viktigaste sponsor, Svenska Spel, i den här verksamheten.

 

Men här gäller det inte bara att hitta de bästa talangerna i landet. Det gäller också att matcha dem rätt så därför har vi initierat en översyn över hela den svenska seriepyramiden på herrsidan. Jag är ganska säker på att vi har en majoritet av distrikten med oss i den här frågan och om vi kan komma fram till gemensamma lösningar här ökar sannolikheten för att vi skall få se fler framgångsrika lag i de internationella cuperna. Och det leder säkert till fler åskådare på läktarna också.

 

Men, det kommer att ta några år att se resultaten av våra ansträngningar så vi måste visa uthållighet. Dessutom måste vi sedan vara starka nog att behålla våra talanger i klubbarna och det arbetet måste ske parallellt genom att förstärka klubbarnas ekonomi.

 

Vi har alltså utmaningar men möjligheterna ligger också framför oss att grabba tag i. Vi är på gång och jag känner att vi har ett starkt stöd från hela den svenska fotbollen i vår strävan att bygga en stark elitfotboll.

 

Under de senaste åren har vi ägnat mycket kraft åt att bygga upp vår organisation, skapat förutsättningarna för att ta omfattande nya grepp i hur vi driver utvecklingen framåt. Grunden är lagd så nu är det viktigaste att komma till skott med genomförandet. Ligan (SEF) måste vara motorn för de gemensamma satsningarna och skapa förutsättningar för de enskilda klubbarna att kunna exploatera sina möjligheter maximalt. Det är i klubbarna det mesta arbetet måste ske för att vi gemensamt skall nå framgång.


 EXPRESSBILD (4)

Lars-Christer Olsson

Ordförande, Föreningen Svensk Elitfotboll