Elfsborgs supporterförening Guliganerna cyklar för tredje året i rad till en bortamatch. Denna gång till Örebro den 15 maj. Parallellt med cykelresan så pågår en insamling till Cancerfonden som visat sig vara lyckosam tidigare år.
– Idén kläcktes sommaren 2014 när Klas Ingesson blev sjuk på nytt och han är en stor inspirationskälla till detta initiativ. Det är med stor glädje och stolthet som vi gör detta, säger Glenn Holvik, ordförande i Guliganerna.

2014 cyklade 22 stycken Guliganer från Borås till Halmstad under parollen ”cykling mot cancer och vår egen övervikt”. Resan samlade då in finfina 300 000 kronor till Cancerfonden. Förra säsongens resa gick till Åtvidaberg och då bidrog Guliganerna med 30 000 kronor till Cancerfonden.

I år har Guliganerna bokat upp 18 platser för tre dagars cykling till Örebro. Varje cyklist betalar 300-600 för cyklingen medan tanken är att sponsorer ska betala en krona per kilometer och cyklist, som oavkortat går till Cancerfonden.
– Sedan så har vi insamlingar på matcher och via nätet. I år har vi även släppt en stöd-t-shirt med Klas Ingesson-motiv där pengarna går till insamlingen.

Syftet med resan är inte att hitta ett gäng elitcyklister som cyklar så fort som möjligt till Örebro. Tanken med resan är att gänget tillsammans ser till så att ALLA tar sig i mål i Örebro.”, skriver Guliganerna på sin hemsida.
– 20-25 cyklister brukar vi få ihop. Sedan är intresset kring själva grejen stor och vi har fått mycket medial uppmärksamhet. Bilister har åkt ikapp cyklister för att skänka pengar längs vägen, så det har varit skoj.

Elfsborgs cyklande supportrar kommer att cykla i tre dagsetapper till Örebro där de två första etapperna kommer vara drygt tio mil vardera.
– Denna gång kommer vi bo i två stugbyar längs vägen och det är så vi har brukat bo. Denna gång blir stoppen i Skövde och Hallsberg. Dag 1 brukar alltid vara en tuff etapp för cyklisterna där man prövas ordentligt, så det brukar vara trötta supportrar som når våra boenden.

Matchen Örebro – Elfsborg spelas söndagen den 15 maj. Det återstår att se hur mycket den tillresta, och kanske utmattade, men beundransvärda, Elfsborgsklacken hörs på läktarna då.

Robert Johansson / FOTO: Guliganerna