När Ryssland invaderade Ukraina så engagerade sig snabbt hela svensk fotboll för att hjälpa krigets offer. Elitklubbarna på herrsidan har sedan den 25 februari samlat in drygt en miljon kronor som till största del skänkts till UNHCR:s insamling.

Svensk Elitfotboll gick tillsammans med Svenska Fotbollförbundet, Elitfotboll Dam, Ettan Fotboll, Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) samt alla klubbar i Allsvenskan, OBOS Damallsvenskan, Superettan och Elitettan och uppmanade till att hjälpa krigets offer i Ukraina genom att skänka pengar till FN:s flyktingorgan UNHCR. UNHCR är på plats med nödhjälp och skydd och kan med allas hjälp göra ett ännu bättre arbete för alla krigsoffer i landet.

220306 Hammarbys spelare gör entre med en banderoll som uppmanar till att stoppa kriget i Ukraina inför fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Hammarby och Häcken den 6 mars 2022 i Stockholm. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / COP 210 / KJ0061

Elitklubbarna inom Svensk Elitfotboll har under två veckors tid visat sitt stöd för Ukraina både i samband med matcher i Svenska Cupen och under träningsmatcher. Klubbarna har också uppmanat sina supportrar, följare och andra intressenter att donera pengar till förmån för krigets offer.

Den totala delen pengar som herrklubbarna i Allsvenskan och Superettan skänkt, till mestadels UNHCR, är 1 124 666 kronor. Pengar som kommer komma till stor nytta för människor i Ukraina. Pengarna har många gånger samlats in genom biljettintäkter eller kioskintäkter från en specifik match under inledningen av mars.

220306 IFK Göteborgs spelare gör entré iklädda t-shirts med den ukrainska flaggan och texten ”No War” innan fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan IFK Göteborg och Mjällby den 6 mars 2022 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0248

Utöver den del som klubbarna själva har donerat så har klubbarnas partners och supportrar uppmanats att också donera pengar till UNHCR. Exakt belopp är svårt att mäta men det är rimligt att tro att att det är en betydande summa som kommit krigets offer i Ukraina till gagn.

220227 Djurgårdens spelare med band i solidaritet med Ukraina under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Brommapojkarna och Djurgården den 27 februari 2022 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0173

Swisha en gåva till Sverige för UNHCR på 123 129 50 21 om du vill vara med och bidra för att hjälpa folket i Ukraina. Ett akut nödpaket som räddar liv i kriser kostar 370 kronor.

220307 AIK:s spelare med banderoll som uppmanar till att skänka pengar till UNHCR inför fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan AIK och Örebro den 7 mars 2022 i Stockholm. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN / COP 234 / JZ0177