Tidigare i veckan deltog över 120 personer när Svensk Elitfotboll anordnade Hållbarhetsarenan i Göteborg. Årets tema på konferensen var social hållbarhet, och hur svensk fotboll tillsammans med näringslivet och den offentliga sektorn kan skapa rätt förutsättningar för att bygga ett bättre samhälle.

– Dagarna har bidragit till att påminna oss själva om att fotbollen och idrotten faktiskt varit med och byggt upp det svenska välfärdssamhället. När vi nu går härifrån behöver vi tillsammans tänka på hur vi tar oss vidare och fortsätter det fina arbete vi påbörjat, säger Beatrice Clarke, hållbarhetsansvarig på Svensk Elitfotboll.

För andra året i följd genomfördes Hållbarhetsarenan under två dagar i Göteborg. På initiativ av Svensk Elitfotboll samlades deltagare från 25 elitklubbar som tillsammans med sina partners och representanter från näringslivet och offentlig sektor fick möjligheten att diskutera fotbollens betydelse i det lokala samhället.

– Att vi träffas både näringsliv, offentlig sektor och föreningarna, och att vi är här tillsammans gör att vi lär oss av varandra vilket såklart är jätteviktigt. Det finns ett gemensamt behov, oavsett vilken organisation man kommer ifrån, som vi måste lösa tillsammans vilket bara blir tydligare och tydligare, säger Niclas Carlnén, VD, Malmö FF.

Dagarna byggde på en mix av inspirationsföreläsningar, panelsamtal och gruppdiskussioner. Beatrice Clarke från Svensk Elitfotboll höll i konferensen som även innehöll gästspel från nationalekonom Ingvar Nilsson som ligger bekom den socioekonomiska rapporten Fotbollsplanen mitt i byn som beskriver den samhällsnytta som elitfotbollen årligen bidrar med.

– Vi har varit med sedan starten när SEF drog i gång det här gemensamma arbetet med elitklubbarna och vi vill vara med och göra skillnad för vår stad. Hållbarhetsarenan är ett fantastiskt forum för att visa för alla utanför vår värld hur mycket vi elitklubbar jobbar tillsammans och det är otroligt fint att se så många goda krafter och så många kloka människor som samsas för att det här ska bli så bra som möjligt, säger Vedad Aganovic, ansvarig för social hållbarhet, IF Elfsborg.

Konferensdeltagarna fick även möjlighet att lyssna till goda exempel från ett antal elitklubbar som delade med sig om sina arbeten för att skapa bättre och tryggare miljöer tillsammans med sina partners i lokalsamhället.

– Idag står vi inför en del komplexa samhällsutmaningar och då är det superviktigt att näringslivet, offentlig sektor och civilsamhället samverkar. Framför allt inom föreningslivet där barn och unga verkligen kan känna gemenskap och glädje samtidigt som det bidrar till rörelse, säger Lisa Bragée, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar.