De europeiska ligornas organisation EPFL meddelade under en presskonferens på fredagen att de kommer att behöva en extra generalstämma för att nå en överenskommelse med UEFA om deras internationella kalender och fördelning av intäkter.
– Det här är en av de senaste 10-20 årens viktigaste frågor, säger EPFL:s ordförande Lars-Christer Olsson.

EPFL bröt i höstas sin Memorium of understanding med UEFA vilket möjliggör för medlemsligorna att spela matcher på röda UEFA-datum, men EPFL är nu redo att förhandla fram en ny överenskommelse med UEFA vad gäller matchkalendern. Under generalstämman i portugisiska Porto så diskuterade EPFL frågan med sina medlemsligor, och på en presskonferens efteråt meddelade EPFL att de kommer ha en extra generalstämma för att ta beslut om vilka åtgärder man skall vidta .

– Det är principerna för 2018-2021 års spel i Champions League och Europa League vi vill titta närmre på. Det internationella spelet påverkar de nationella tävlingarna som i slutändan också får konsekvenser på den internationella kalendern. Vi har kommit fram till att vi behöver en extra generalstämma i Geneve i sommar, innan dess hoppas vi komma överens med UEFA hur den nationella matchkalendern ska utformas och hur pengarna skall fördelas, säger Lars-Christer Olsson och fortsätter.

– Det är dags att komma överens med UEFA och hitta bra vägar för samtal. Vi tycker också att det är viktigt att ligorna har något att säga till om i framtida beslut om de europeiska klubbtävlingarna.

Fakta EPFL:
European Professional Football Leagues bildades 2005 ur föregångaren EUPPFL (Association of European Union Premier Professional Football Leagues) och har sin bas i Nyon i Schweiz. EPFL är en paraplyorganisation för sina medlemmar – 32 fotbollsligor i Europa – och för bl. a. deras talan mot UEFA och FIFA.

EPFL strävar efter ett samarbete, vänskapliga relationer och enighet mellan medlemsligorna samt att EPFL gör gemensam sak för ligorna i diskussionerna med fotbollsförbund, myndigheter och intressenter, för att utveckla fotbollen på ett positivt sätt.

EPFL vill lyfta fram politiska, sociala, kulturella, ekonomiska och utbildande dimensioner i fotbollen för att skapa en positiv utveckling på och utanför planen.

EPFL vill vara en stark gemensam röst för alla fotbollsligor i Europa.