Domare Johan Hamlin ser bollen gå ut över kortsidan och ska precis blåsa inspark när han hör ”hörna, hörna, hörna” i sitt headset. Det är fjärdedomaren Robert Daradic som korrekt uppmärksammat en touch. Hamlin dömer hörna och i situationen efter blir det mål.
– Radion har revolutionerat fotbollsdömandet. Det finns så många beslut från huvuddomaren som han inte är initiativtagare till, säger Johan till Svensk Elitfotboll.
Spelplatsen är Swedbank Stadion. Arenan är Allsvenskan och matchen mellan Malmö FF och Hammarby. Hörnan som huvuddomaren tilldelat Malmö skarvas in av Jo Inge Berget och MFF tar ledningen med 2-0 i matchen.
– Robban tog helt klart hörnan, som senare blev mål. Det var en svår touch att se från min position. Det gäller att få till tajmingen i radiokommunikationen. Tillsammans har vi domare minst tre olika perspektiv, ibland fyra och det gäller att hjälpa huvuddomaren att prioritera rätt, och det gick ju bra just den här gången, menar assisterande domaren Peter Magnusson.
Radiosystemet är en helt öppen system och huvuddomaren kan höra exakt allt som sägs från och till respektive domare under hela matchen, så länge denne inte håller för mikrofonen av olika anledningar. Tanken är att domarna hela tiden ska kommunicera med, och hjälpa varandra komma till rätt beslut, men ibland kan det också bli för mycket.
– Allt handlar om personkemi och vi har många olika domarteam att förhålla oss till under en säsong. Är det en ny domare kan det exempelvis om man är ovan vara svårt att få så mycket information från alla håll och kanter på en gång. Det kan till och med förstöra en match. Jag menar, om man tar ett felbeslut, ja – det kan man inte göra så mycket åt – men om det blir fel i vår dialog, om radion pajar, eller snacket med spelarna inte synkar. DÅ är det jobbigt att döma, flikar assisterande domare Peter Magnusson in.
– En annan sak. Om det är skitsvårt att se vad som hände i en situation och så ropar assisterande på straff. Det är INTE kul. Ofta får man en känsla för situationen, men man vill ju gärna själv se vad som händer, och det är svårt att lita på någon annan, men man måste. Ibland blir det också uppenbart fel, det ska vi inte behöva säga, lika lite som en spelare som drar en straff i ribban. Min känsla är ändå att radiokommunikationen minskat ordentligt på misstagen och att den revolutionerat dömandet, säger Johan.
Förberedelserna
Huvuddomaren för kvällen, Johan Hamlin, började döma som förbundsdomare redan 1994 och har på senare år gjort 145 matcher i Allsvenskan och 84 i Superettan samt tio internationella matcher. Den här kvällen dömer han Malmö FF – Hammarby IF tillsammans med assisterande domarna Magnus Sjöblom, och Peter Magnusson samt fjärdedomaren Robert Daradic.
Domarna kommer till arenan 1.45 timmar före avspark och har den här dagen gott om tid på sig. Serieledande Malmö, som inte vunnit på två omgångar, spelar för första gången den här säsongen lite pressat, och möter ett Hammarby som stundtals spelat riktigt bra, trots en placering runt tabellens mitt, och det finns förväntan i luften runt matchen.
Svenska Fotbollförbundets matchdelegat Johan Gunnebo och Leif Grahn tar emot och hälsar domarteamet välkomna till arenan. Delegaterna har en kort genomgång om vad som sagts på förmötet tidigare under dagen och berättar att båda klubbarna kommer ha ett bra läktarstöd samt om det är något annat domarna bör vara förberedda på.
Efter det går domarna ut och känner på planen och hälsar på tränare och spelare innan de byter om. Det är timmarna efter ett rejält skyfall över Malmö tidigare samma dag, och gräsmattan på Swedbank Stadion är rejält blöt och hal. Domarna förutspår att underlaget kommer att släppa mycket, och att spelet kommer gå fort.
Innan domarna går in i omklädningsrummet igen så hälsar de på C Mores kommentatorer och berättar lite om matchens förutsättningar med tanke på den blöta gräsamattan.
– C More lägger mycket energi på Allsvenskan. Jag tycker de har väldigt många intresserade sportjournalister och den del av media som vill oss väl, de ska vi värna om, menar Peter.
Domarna i Allsvenskan och Superettan har fått stå ut med mycket kritik under 2017. Inte minst i media men också från intresserade och supportrar som kanske inte kan regelboken fullt ut, men ibland också på grund av uppenbara misstag.
– Man vet om att man kan få kritik. Det är förutsättningarna i det här jobbet, men det är vad domarobservatören och domarcoachen säger som är det väsentliga, menar Johan.
Uppladdningen
Tillbaka i omklädningsrummet så byter domarna om. Musiken åker på och det skojas friskt. Johan får i egenskap av att vara huvuddomare ta emot en del gliringar från de andra, men han är också är den första som börjar se fokuserad ut och börjar förbereda de andra genom att kolla att allt är med och att tekniken fungerar.
– Man börjar tagga till inför matchen ju närmare den kommer. Det blir lite mindre pajas och lite mer seriöst. Anspänningen växer ju närmre avspark man kommer. Vi försöker sätta en anspänningsnivå minuterna innan match som man sedan vill hålla hela matchen. Tanken är ju att vi ska ha samma fokus oavsett match, att vi ska göra vår grej, men det är också lättare att hålla fokus en sådan här stor match med en högre intensitet, säger Peter.
Domarna har just inför den här matchen pratat ihop sig om de speciella förutsättningarna och spelarnas karaktäristiska drag redan på flyget till Malmö.
– Egentligen åker vi ner förutsättningslöst. Vi har rätt bra koll på lagen, men det finns olika tendenser runt matchen som är bra att prata om, att det här ska vi hålla koll på just idag. Men man måste också verkligen se vad som händer, man kan inte bara förutsätta en situation utifrån vilken spelare som gjorde vad.
Matchen
Den allsvenska matchen mellan Malmö och Hammarby börjar. Redan efter fyra minuter så får domarna ett första besked hur underlaget släpper i vätan. Det är när Hammarbys Arnor Smarason måste få en tillsägelse efter en tackling där han tack vare det hala underlaget kommit in med alldeles för hög fart i situationen, men tack och lov precis missat sin spelare.
Efter tolv minuter uppstår en straffsituation för Malmö, men Johan vinkar bort situationen till publikens högljudda missnöje. Lite senare åker Malmös stjärna Markus Rosenberg på ett gult kort för en sen tackling, ytterligare en situation som Johan inte ser, men där hans assisterande hjälper honom.
I halvtid leder Malmö med 1-0 efter att ha haft större delen av bollinnehavet. Domarna går in i omklädningsrummet och diskuterar igenom halvleken. Malmös mål är gränsfall till offside och domarna vet ännu inte om de gjorde rätt eller fel men väljer att inte lägga energi på det i det här läget, men känslan är god. De kommer istället tillsammans fram till att det kan bli mycket prestigekamp i den andra halvleken och med det ett tuffare spel, och att de måste vara uppmärksamma på detta.
Den andra halvleken flyter på bra, med endast några situationer. Bland annat springer Johan vid ett tillfälle där en Malmöspelare legat skadad på plan, ut och pratar med Malmös tränare Magnus Pehrsson i något som ser ut som en tillsägelse.
– Det var på grund av en person i Malmös medicinska team säger Johan senare. Det var nära att jag avvisade honom. Jag sa till Magnus Pehrsson att han får säga till honom annars så åker personen från medicinska teamet upp på läktaren. Magnus löste det, för nästa gång var det bättre.
Malmö gör tre mål i den andra halvleken och vinner totalt med 4-0. Publiken jublar och är nöjda medan domarna går in i omklädningsrummet igen för att gå igenom statistiken med matchsekreteraren samt ta emot feedback från domarobservatören.
Utvärderingen
Domarobservatören Jörgen Berggren kommer in och inleder med att fråga hur domarna själva tycker att det gick.
– Jättebra, det var stabilt. Det var en gedigen insats från teamet. Vi sätter de svåra besluten, det är ömsesidig respekt där ute och det rullar på. Bra teamwork, bra kommunikation, sammanfattar Johan matchen.
Domarobservatören håller på det stora hela med, men säger att det finns några situationer han vill prata lite extra om, bland annat straffsituationen i den första halvleken. Domarobservatören menar att den kunde gått åt vardera håll.
– Det är en kontakt, helt klart, men inte tillräckligt mycket för straff. Vi pratade med varandra och tycker också att spelaren förstärker för mycket.
Domarobservatören undrar också om Markus Rosenbergs gula kort. Kunde det inte vara rött?, kontrollfrågar han.
– Jag upplevde det så här, menar Johan. Solheim har bollen och spelar den vidare. Jag släpper situationen när han skjuter bort bollen. När jag tittar tillbaka ligger Solheim ner. Assisterande griper in och det blir på grund av det en sen signal. Sedan diskuterar vi det här med kort och det blir ett gult för att han träffar Solheim på foten, och för att han inte är våldsam.
– Jag tycker inte satsningen och farten är ett rött kort. Han kommer sent men inte mer än så, fyller Magnus Sjöblom i.
Jörgen Berggren berömmer Johans handlande när han löste situationen med personen från det medicinska teamet och säger att han på det stora hela håller med om att domarnas insats var gedigen, men att det finns ett par situationer han vill titta närmre på och visa på video. Detta kommer att göras vid ett senare tillfälle. Det handlar till exempel om en till straffsituation för Malmö och en eventuell offside vid Malmös fjärde mål.
– Spelaren hålls fast utanför straffområdet men det är svårt att bedöma. Men spelaren kommer också loss och får köra vidare och jag släpper det helt. Den är sådär men hade det blivit något så hade det nog blivit en frispark. Jag var nära att blåsa. Spelaren kollade på mig efteråt men verkade nöja sig med att jag hade sett situationen, säger Johan.
– Alla tre målen i de andra halvleken är egentligen struliga tillställningar för en assisterande domare men jag har en bra känsla på alla tre. Hörnan kan inte bli offside, så det är enkelt, men den är speciell i huvudet innan man rett ut det. Men när man gjort det så blir det bra. 4-0 är riktigt tajt. Mittbacken ligger riktigt fel och det blir långt avstånd mellan sista man och resten av backlinjen. En tv-bild på det så kan jag ha fel. Känslan är bra men vill det sig illa så gör vi tre dunderfel idag, säger Peter Magnusson.
– Det är samma med 1-0, det är tajt. Det är min känsla också, att det här var på gränsen, men vi kör. De ligger och fiskar hela tiden och det är svårt, säger Magnus Sjöblom.
Domarobservatören nöjer sig med det och teamet kommer överens om när de ska titta på situationerna på video igen. Jörgen Berggren summerar.
– Det är kamp, det är tätt. Du lade det på en bra nivå. Spelarna kände nivån efter tag och klarade av att spela efter den. Ni löste många situationer med ett bra samarbete. Till exempel hörnan innan 2-0 och Rosenbergs varning. Två situationer som huvuddomaren inte ser. Det finns ett par situationer som vi tittar på men känslan är stabilt och gediget. Helheten är bra.
– En sak till. Robban är bra idag. Han är aktiv och en elitdomare av dignitet. Han möter upp i kommunikationen, han är där. Sakerna han gör syns inte alltid, men det gör en skillnad för oss, avslutar Peter Magnusson.
Matchen är över, efterspelet som blev lugnt den här gången likaså. Ännu en dag på jobbet för en allsvensk domare är förbi. Här näst väntar sent flyg hemåt och ny arbetsdag bara timmar senare.
Domarnas rutiner i samband med en match i Allsvenskan i korthet:
- Domarna anländer och hälsar på arenapersonal och klubbrepresentanter
- Domarna kollar arenan (Underlag, mål, nät, linjer etc)
- Förbundets representant ger förutsättningarna (sålda biljetter, väder, risk för bråk/pyro, antal bortasupportrar etc)
- Domarobservatör kommer och hälsar
- Ombyte, uppvärmning, uppladdning, kollar utrustning och teknik
- Match
- Möte med domarobservatör
Fakta domarna i Allsvenskan och Superettan:
Svenska Fotbollförbundet beslutar och utser domare till matcherna i Allsvenskan och Superettan. Svenska Fotbollförbundets domarorganisation utgörs av domarkommittén, coacher, observatörer och instruktörer. Det administrativa arbetet sköts framförallt av personalen på Svenska Fotbollförbundets domaravdelning. Domarkommittén är det beslutsfattande organet. En gång om året beslutar domarkommittén om hur Sveriges nästan 350 förbundsdomare skall klassificeras, det vill säga på vilken nivå de ska få döma nästföljande år.