Det finns ett direkt samband mellan en god akademi och framgång för en fotbollsklubb. Det presenterade nyligen CIES Football Observatory Monthly Report i en jämförande analys av förekomsten av egna produkter i 31 europeiska högstaligor mellan 2009 och 2017.
 – Det är glädjande att rapporten visar upp en tydlig koppling mellan en god akademi och en framgångsrik klubb för det tycker vi också, säger Svensk Elitfotbolls sportdirektör Stefan Lundin.

Hur man utvecklar unga fotbollsspelare gör skillnad. Rapporten visar att möjligheten att utveckla fotbollsspelare till sitt eget lags seniortrupp bidrar till den konkurrensfördel som de mest framgångsrika klubbarna innehar.  Enligt rapporten så stod fotbollsspelare som har varit i minst tre år i samma klubb mellan åldrarna 15 och 21 år för nästan en fjärdedel av de mästerskapsvinnande lagens trupper, jämfört med endast cirka en femtedel för alla undersökta klubbar. Enligt Stefan Lundin kommer den konkurrensfördelen om man som klubb jobbat långsiktigt med sin akademi.

– En av våra viktigaste sportsliga frågor är hur en talang ska kunna ta det sista steget från talang till seniorspelare och speltid är det enda sättet. Denna rapport visar att det går och samtidigt också hur viktigt det är att ge talangfulla spelare utrymme i sina respektive seniorlag, säger Stefan Lundin och fortsätter.

– Man får inte vara naiv. I Sverige ser vi ibland hur klubbar som åkt ur en serie och tappat sina bäst betalda spelare först då pratar om att satsa på sin akademi. Då finns ofta inte nog med kvalitet då akademispelarna är för många, för unga och för oerfarna. Att arbeta i akademin och slussa upp akademispelare till a-truppen i ett jämnt tempo är ofta den bästa vägen att gå för att få talangerna att ta det sista steget till seniorspelare samtidigt som klubben också får ett slagkraftigare lag utan att behöva ta in för många spelare utifrån.

Hur få talangerna att stanna längre?
En annan prioriterad fråga i Sverige är hur vi ska få våra talanger att stanna längre i landet innan de lämnar för högre rankade klubbar i utlandet. En tidigare rapport från CIES från 2016 säger att fotbollsvärlden får fler och fler talangfulla spelare och att Sverige är ett av de mest scoutade länderna i Europa. Det gör att fler spelare lockas att lämna sin hemmiljö i en allt yngre ålder för att pröva lyckan utomlands. För att särskilja sig ur mängden och inte hamna på bänken bland alla andra talanger krävs dock motsatsen. Att en spelare som lämnar sitt hemland för en högre rankad klubb eller liga har med sig erfarenhet när de lämnar. CIES-rapporten från 2016 bekräftar också detta. ”De spelare som lämnar sitt hemland innan de fyllt 18 år har en mindre framgångsrik karriär än de spelare som lämnar med mer erfarenhet i bagaget”.

För att komma till rätta med spelarflykten från hemländerna så presenterar CIES ett förslag av ändringen av definitionen av ”egen produkt”. Idag kan en spelare som fram till 18 års ålder rekryteras till en klubb, efter tre år fortfarande betraktas som en egen produkt för klubben som signerade honom. Detta uppmuntrar topplag i Europa att locka de bästa talangerna som ursprungligen utbildats av mindre konkurrenskraftiga klubbar för att de i slutändan ändå kan användas som egna produkter i sina nya klubbar. CIES menar att en ändring i definitionen av ”egen produkt” eller föreningsutbildade spelare vara användbar för att säkerställa en ännu sundare utveckling av den europeiska fotbollen.

Idag kan spelare i enlighet med FIFA-reglerna bara flytta utomlands efter sin 16-årsdag men många yngre spelare scoutas från att de fyller 15 år och värvas tidigt för att sedan sättas i träning när de uppnått rätt ålder. CIES menar dock att om man sänker relevant åldersintervall från 15 till 21 år till 12 till 17 år i stället så skulle det vara till hjälp för att begränsa den ökande transfern av minderåriga. Detta för att man då förstärker FIFA-reglementet och i praktiken också låser spelarna i sina hemländer fram tills de att spelaren fyllt 16 år. Detta skulle de facto inte tillåta rekryterande lag eller föreningar att sätta spelare som importeras som minderåriga i träning, och i slutändan kan de heller inte kallas för egna produkter i sin nya klubb.

Stefan Lundin välkomnar diskussionen. Svensk Elitfotboll uppmuntrar sedan länge att spelarna ska stanna så länge som möjligt i landet och helst etablera sig i Allsvenskan eller Superettan innan de lämnar för utlandet.
– Det är bra för alla om man kan förhindra för tidigare värvningar och att spelare rycks upp från sin skolmiljö och sina vänner. Det finns ingen anledning till det. Det går ändå att erbjuda bra utbildning på hemmaplan till de här spelarna och man behöver inte uppmuntra till för tidiga värvningar. Det kan bli en onyanserad selektering.

15-19 år viktigast
I Sverige arbetar man med talangutveckling i många klubbar och i Tipselitnätverket ingår inte bara elitklubbarna, utan totalt 66 klubbar hela vägen ned till division 2.

– Från vår horisont ser vi att den viktigaste åldern för utbildning av spelare är mellan 15 och 19 års ålder. Man får inte förhindra spelare från att få en exceptionellt bra fotbollsutbildning och vi vill möta det genom att se till att det finns många väldigt bra miljöer. Genom Tipselit har vi ett brett akademistöd som inte bara gäller Allsvenskan och Superettan, säger Stefan Lundin.

Rapporten visar även att en välutbildad ungdomsakademi är en relevant indikator på klubbens förmåga att se sin egen framtid. Något som ger frukt över tid och som även kan vara en väg till den absoluta världstoppen.
– Vissa världslag med enorma pengar behöver inte fylla på från egna led, samtidigt ser vi att ett av världens bästa lag i Barcelona trots det jobbar framgångsrikt utifrån den modellen.

– Det viktigaste en stark ungdomsverksamhet ger är att du som klubb äger din egen utveckling och därmed också din egen framtid, säger Stefan Lundin.

Fakta Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 62 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2017 hade totalt 803 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 282 av dessa spelade i Allsvenskan och 353 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se