Inför säsongsstarten kretsade en stor del av diskussionen kring ordningsstörningar och nya säkerhetsdirektiv. Nu, med sju respektive sex spelade omgångar av Allsvenskan och Superettan, går det med glädje att konstatera att fokus ligger på evenemangens fantastiska inramning och inte minst – det viktigaste av allt – fotbollen.

Säsongen har börjat på ett utmärkt sätt. 120 av 480 matcher är spelade och publiken fortsätter att strömma till arenorna. Det är tydligt att fin stämning och bra och spännande fotboll är i fokus. 

– Det går inte att blunda för fjolårets eskalering i antalet ordningsstörningar men samtidigt kan vi tycka att det den här vintern blivit alldeles för mycket fokus på arenavåld och säkerhetsfrågor. Det är väldigt tydligt nu när säsongen är igång. Även om det fortfarande finns saker att jobba med så kan vi den här våren konstatera att samtliga aktörer i och runt elitfotbollen tagit sitt ansvar när det kommer till att skapa en positiv miljö runt våra ligor. Klubbarna och arrangörerna gör ett jättejobb med att följa våra nya direktiv, likaså domarna, säger Johan Lindvall, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll.

240506 GAIS supportrar med tifo inför fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan GAIS och IFK Göteborg den 6 maj 2024 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0664

– På läktarna gör supportrarna sitt för att visa det positiva och fina med läktarkulturen som fantastiska tifon och levande sånger. Supportrarna har aktivt arbetat med hålla sig borta från att kliva över de rödaste linjerna. Det är ett ansvarstagande vi är beroende av och uppskattar. Det är ett stort steg i rätt riktning och något som kommer göra samtalsklimatet bättre för oss alla. Tack alla som bidragit till den positiva förändringen. Låt oss fortsätta på den inslagna vägen, fortsätter Johan Lindvall.

Inför årets säsong har Svensk Elitfotboll och de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan arbetat intensivt för att skapa säkra, trygga och välkomnande arrangemang. I vintras gjordes tidigare säkerhetsriktlinjer om till direktiv, och i samband med det inleddes ett arbete med att förstärka dialogen med alla intressenter och ett intensifierat arbete med elitfotbollens kulturfrågor. Parallellt med detta gick Sveriges ultrasgrupper ut med ett gemensamt uttalande där de betonade ansvarstagande. Det och många andra aktioner har resulterat i ett hittills förändrat beteende på läktarna och inneburit att den svenska elitfotbollen såhär långt under 2024 upplever ett kraftigt förbättrat ordningsläge gentemot 2023.

240428 Djurgårdens publik under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Djurgården och GAIS den 28 april 2024 i Stockholm. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / COP 210 / EW0376

– Det finns alltid saker att förbättra och jobba mer med men vi har kommit en bra bit på vägen. Vi tror på dialog och att hitta en balans i åtgärder som är förankrade med alla intressenter. Vi upplever att vi har en bra dialog och gott samarbete med våra klubbar, med polisen, förbundet och inte minst supportrarna. Matcherna och arenaupplevelsen har präglats av otroliga tifon och en fantastisk atmosfär. Det är något vi gärna lyfter och förhoppningsvis kan vi även fortsättningsvis låta debatten och samtalen runt våra ligor kretsa kring de positiva bitarna snarare än de negativa, avslutar Johan Lindvall.

Hittills under säsongen har matcherna i Allsvenskan och Superettan besökts av 730 697 personer. Stockholmsderbyt mellan AIK och Djurgården på Friends Arena lockade hela 44 734 besökare och publiksnittet för Allsvenskan ligger efter sju spelade omgångar på 11 115 besökare, vilket är en ökning på över tusen besökare per match jämfört med samma tidpunkt förra säsongen. Superettans snitt ligger på 2255 besökare per match vilket är strax under förra säsongens snitt.

Svensk Elitfotboll är en av flera aktörer som samarbetar med Enable Sverige i bland annat säkerhetsfrågor. Enables jobb är evidensbaserat och utgår från samverkan mellan aktörerna runt svensk fotboll – SvFF, SEF och klubbarna, Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) och polisen.

Läs mer här om Enables tankar gällande säsongsstarten 2024