Efter tre omgångar av Allsvenskan var spelade så hade forskningsprojektet ENABLE redan gjort lika många matchobservationer. I den här omgången väntar en fjärde.
– De tre matcherna omfattade cirka 45 000 åskådarna, varav runt 7500 bortasupportrar. Vi har inte sett några större ordningsstörningar, menar Anders Almgren, projektledare på ENABLE.

Syftet med ENABLE är att identifiera, sprida och bidra till utveckling av god praxis i hanteringen av säkerhet och trygghetsarbete i den svenska professionella fotbollen. Under de tre första omgångarna av Allsvenskan observerade ENABLE matcherna mellan IFK Göteborg – Malmö FF, BK Häcken – Djurgården och Elfsborg – AIK. Inga större ordningsstörningar förekom bortsett från otillåten pyroteknik – och det var inte bara en slump, enligt Anders Almgren.

– De matcher vi observerat hittills har varit lugna, trots viss oro på förhand. En av de orsaker som vi kunnat se, är en intensiv dialog och en god samverkan mellan samtliga de centrala aktörerna i förberedelsefasen. Genom att bygga gemensamma målbilder och maximera förutsebarhet, lyckades man minimera incitamenten att ställa till oreda.

Anders Almgren är tidigare Supporter Liaison Officer (SLO) för IFK Göteborg och har i den rollen även jobbat med Svensk Elitfotbolls Stå upp för fotbollen, som verkar för att fotbollsmatcher ska vara en positiv upplevelse och för att öka tryggheten på läktarna. Sedan november 2016 jobbar Almgren som projektledare för ENABLE.

Almgren poängterar att ENABLE:s observationer handlar om att objektivt studera vad som görs på fältet: hur arbetar klubbar och polis, hur agerar supportrar? Poängen är inte att studera om ordningsstörningar sker eller inte, utan varför de uppstår eller uteblir. En match utan ordningsincidenter kan därför vara mera lärorik än en där störningar inträffar.

– Vi noterar vad vi ser och försöker analysera hur aktörernas arbete påverkar reaktioner och beteenden från arenabesökarna. På det viset hoppas vi kunna identifiera effektiva, välfungerande arbetsmetoder, alternativt föreslå utveckling av de metoder som kan förbättras.

Samtliga fyra observationer den här våren görs på Västkusten och i Skåne. Detta för att samla in observationer på andra platser än i Stockholmsområdet, där man tidigare mest verkat. På hemsida och i sociala medier uppmuntrar nu ENABLE supportrar som var på plats på de aktuella matcherna att via en enkät delge hur de uppfattade matcherna.

– Vi är igång och har hittills studerat tre väldigt olika typer av matcher. Ett av fokusområdena nu är att i efterhand samla in supporterintryck. Dessa är viktiga för att kunna bedöma huruvida klubbarnas och polisens arbete runt match uppfattas som legitimt av arenabesökarna. Lyckas man med det, så vet vi att risken för ordningsstörningar minskar.

Den 24 april deltar ENABLE på matchen mellan Malmö FF och Djurgården. Efter observationerna kommer man att återkoppla till SEF och de inblandade klubbarna. I ett senare skede kommer en rapport skrivas, baserad på dessa och tidigare observationer.

Fakta ENABLE:
ENABLE grundades 2014 och baseras på samverkan mellan aktörerna runt svensk fotboll – SvFF, SEF och klubbarna, supportrarna och polisen. I oktober 2015 tilldelades ENABLE betydande finansiering från Gålöstiftelsen. Denna finansiering möjliggjorde för ENABLE att ta sig an ett omfattande arbete de kommande fyra åren.

Syftet är att identifiera, sprida och bidra till utveckling av god praxis i hanteringen av säkerhet och trygghetsarbete i den svenska professionella fotbollen.

Fakta Stå upp för fotbollen:
Samtliga klubbar i Svensk Elitfotboll deltar i projektet, där de delar erfarenheter och får stöd för sitt arbete. För sex av klubbarna (IFK Göteborg, GAIS, AIK, Djurgården, Hammarby och Malmö) ingår finansiering av SLO-tjänsten som ett viktigt stödverktyg. Projektet drivs av Svensk Elitfotboll i samarbete med initiativtagarna Swedbank, TV4-gruppen, Svenska Spel samt Deloitte. Projektet är en del i Svensk Elitfotbolls supportersatsning, och har syftet att etablera bilden av fotbollsmatcher som en positiv upplevelse och öka tryggheten på läktarna. Visionen är att fotbollens evenemang skall vara Trygga, Säkra, Välkomnande och Stämningsfulla.

Mer info på stauppforfotbollen.se

Fakta SLO:
En Supporter Liaison Officer är en person anlitad inom en förening och rekryterad från de egna supporterleden, som har god kännedom om sin egen klubb och dess supportrar och är den främsta kontakten vid kommunikation mellan supportrarna, klubbarna och polisen inför, under och efter match. SLO:n kan beskrivas som spindeln i nätet när de olika parternas åsikter och intryck ska förmedlas mellan varandra.