Svenska Spels Europabonus är inne på sin andra säsong och har visat sig oerhört framgångsrik. Två år i rad har ett svenskt lag kvalificerat sig för gruppspel i en stor tävling i Europa och Europabonusen är en starkt bidragande orsak.
– Bonusen är en viktig pusselbit i förberedelserna för ett Europakval, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

Svenska Spel satsar, som svensk fotbolls huvudsponsor, tre miljoner per säsong på en Europabonus som fördelas ut mellan de svenska lagen som kvalar till Europaspelet. Hela den svenska succén ska inte förklaras med Europabonusen men klart är att pengarna ger lagen möjlighet att förbereda sig bättre för kvalspelet. Malmö går för andra året i rad in i ett gruppspel i Europa medan övriga lag hela tiden kommer närmre att göra detsamma. IFK Göteborg, Elfsborg och AIK må ha missat att nå gruppspel men samtliga gjorde bra ifrån sig.

I regerande mästarna Malmö FF är man mer än nöjda över hur Europabonusen två år i rad hjälpt skåningarna ladda för kvalspelet till Champions League.
– Den är jätteviktig, speciellt första året man är med i Europaspelet. Europabonusen kan vara direkt avgörande för att man når gruppspelet i Europa. Att veta att man har de pengarna in när man tittar på truppen och kan planera efter det när man är på väg in i ett kval. Europabonusen innebär en god framförhållning så att man kan lägga pengar på spelare eller annat, och i slutändan goda förutsättningar att klara av kvalspelet, säger Niclas Carlnén, VD i Malmö.

Håkan Solberg, sponsringschef på Svenska Spel, ser också bara fördelar med Europabonusen.
– Som fotbollens huvudsponsor ser vi Europabonusen som en morot och ett sätt för oss att var med och bidra till att öka konkurrenskraften hos svenska lag. Jag tycker bonusen är ett konkret exempel på hur vi som huvudsponsor kan förbättra förutsättningarna för allsvenska lag när de möter europeiskt motstånd.

2014 fördelades Europabonusens tre miljoner kronor mellan ettan, tvåan och trean i Allsvenskan medan cupvinnaren lämnades utanför. I år var det annorlunda när alla fyra svenska lag fick ta del av bonusen. Detta för att IFK Göteborg hade kvalificerat sig både via ligaspel och cupspel och till sist utnyttjat cup-platsen i Europaspelet, vilket i sin tur gjorde att Elfsborg fick sin plats i egenskap av fjärdeplatsen i Allsvenskan förra året. På SEF:s medlemsmöte togs ett beslut tog att alla fyra svenska lag ska få samma stöd. Dessutom hade Malmö enligt reglerna betalat tillbaka sitt stöd från förra säsongen och potten var därför högre.

Viktig markering
På SEF tycker man att Europabonusen är en viktig kugge i partnerssamverkan med Svenska Spel för att lyfta Allsvenskan och dess status.
– De här pengarna är en markering från SEF och Svenska Spel att vi värdesätter, och vill uppmuntra, att vi vill nå framgång internationellt. Europabonusen är en liten pusselbit i helheten som möjliggör exempelvis förberedelse till de internationella matcher som komma skall, säger Stefan Lundin, Sportdirektör på Svensk Elitfotboll.

Någon fortsättning för Europabonusen är inte klar, ursprungligen togs beslut för 2014 och 2015 för att sedan utvärdera projektet. Succén i Europa har också bidragit till att Sverige och Allsvenskan klättrar rejält på UEFA:s ligaranking. För nuvarande plats 20 och klart bäst i Norden.
– En av målsättningarna med Europabonusen är att höja ligan så att svensk fotboll kan uppnå sitt mål att vara Nordens bästa liga 2017, säger Stefan Lundin och är glad att rankingplatsen redan 2015.

I och med Malmös avancemang till, som minst Europa League, så är det redan klart att skåningarna betalar tillbaka sitt stöd, och lite till, till fonden. Det innebär att Europabonusen har gått upp till åtta miljoner kronor inför nästa säsong om den får fortsätta.

I Malmö är man glada över framgångarna men man betonar också hur viktigt det är att övriga svenska lag också gör bra ifrån sig.
– Det här är oerhört viktigt. Ju fler svenska lag som klarar av att nå Europaspel desto mer underlättar det för kommande lag i och med bättre ranking och så vidare. Det gäller att bibehålla ett bra resultat för svenska lag år efter år. I slutändan kan det innebära en direktplacering till EL eller CL och det skulle vara otroligt, säger Niclas Carlnén, VD i Malmö.

Fakta Svenska Spels Europabonus:

  • Europabonusen finns till för att de kvalificerade kvallagen ska kunna stärka spelartruppen och för att kunna förbereda sig bättre.
  • Svenska Spel satsar tre miljoner per säsong. Ursprungligen tänkt till segraren, tvåan och trean i Allsvenskan men nu också till segraren i Svenska Cupen. Första säsongen fördelades pengarna genom att den Allsvenska segraren fick två miljoner kronor medan tvåa och trean fick 500 000 kronor vardera.
  • Europabonusen är uppbyggd så att pengarna, och möjligheterna till förberedelse, ökar för var år ju bättre de svenska lagen gör ifrån sig i Europa. Om ett lag går in i gruppspel i en europeisk cup betalas pengarna tillbaka i sin helhet och går in i nästa säsongs pott. Från och med 2015 betalar lagen som går in i gruppspel dessutom tillbaka 1.5 gånger pengarna.
  • Malmös spel i Champions League 2014 gör att potten 2015 var fem miljoner kronor. Lever Europabonusen kvar 2016 så kommer potten ligga på 8 miljoner kronor eftersom Svenska Spel bidrar med tre miljoner och att Malmö betalat tillbaka fem miljoner kronor för 2015.

 

2015 års fördelningar av Europabonusen:
Malmö 3 330 000
IFK Göteborg 833 000
AIK 833 000
Elfsborg 833 000

 

Kommentarer om Europabonusen från kvallagen till Europa League:

Martin Kurzwelly, Klubbdirektör IFK Göteborg:
– Medlen har bland annat använts till utökade träningsläger under början av året såväl i Turkiet som Portugal samt i juni I Dalarna. Vidare så har vi i syfte att skapa så goda förutsättningar som möjligt och i samband med Europaspel nödgats chartra flygplan då vi haft ett oerhört tight schema och spelat torsdagar i Europa League samt söndagar i Allsvenskan. Det är en kostnadspost av dignitet och omfattar såväl utökade rese- som boendekostnader i såväl Sverige som utomlands.

Stefan Andreasson, Klubbchef Elfsborg:
– Vi var i Varberg på träningsläger under sommaruppehållet som en bra grej för att stärka truppen. Europabonusen är en bra idé och morot för att premiera lag som är ute i Europa att gå längre och vinna matcher. Ett Europaspel är annorlunda mot för serien, hur man reser, hur man bor, scoutar motståndare etc. Vi har hittat en modell vi känner oss trygga i, den funkar.

Björn Wesström, Sportchef AIK:
– Vi åkte till Nordsjälland och spelade träningsmatch över dagen. Det är vad vi haft möjlighet att göra. Det är i sig en uppladdning med bättre kvalité än vad vi annars gjort. Ska svensk fotboll fortsätta på den stig man är inne på så behöver man investera i sig själv. Europabonusen är snarare ett steg att investera i sig själv än annat. Som det är nu är det bara Malmö som lyckats, så vi andra har en bit kvar.

Robert Johansson / FOTO: Bildbyrån