Hallå där, Bosse Petersson, drivande i nätverket ViLirare. Vad är ViLirare?

– Det är ett nystartat nätverk av exallsvenska spelare och ledare med lång erfarenhet och bred kompetens inom området svensk elitfotboll.

 

Varför behövs ViLirare just nu?

– Därför att svensk fotboll befinner sig i ett läge där alla goda krafter behöver samverka och därmed bidra till att utveckla svensk fotboll, såväl sportsligt som kulturellt. ViLirare vill vara en ny god kraft i denna process. Vi vill ge tillbaka genom att berätta vår historia som innehåller tiotusentals allsvenska matcher.

 

Många kända namn som ambassadörer, såsom Johan Mjällby, Jesper Blomqvist och Kurt Hamrin. Vad krävs för att bli ambassadör?

– Att du varit spelare eller ledare i Allsvenskan. Vi har hela spannet av spelare, från de som gjort hundratals matcher till Patrick Luxenburg, Djurgården, som spelat cirka 20 sekunder i Allsvenskan (4 sekunder, Djurgården-Brage den 9 september 1990, enligt Wikipedia, reds. anm.).

 

– Dessutom måste du ställa upp på våra led ord Fair Play, Respekt för varandra,  Älska vår sport, samt finnas tillgänglig för en del aktiviteter såsom matcher, föreläsningar och event.

Bosse Petersson

Men du, Bosse, nästan bara killar bland ambassadörerna…?

– Ja, jag vet. Det är en brist, men några tjejer finns faktiskt med och det ska bli fler. Nu sätter vi igång och arbeta med rekryteringen av kvinnliga exallsvenska spelare och ledare. Tiden och kraften har bara inte räckt till allt.

 

Hur kan ViLirare göra skillnad?

– Vi har stor erfarenhet och kompetens som kan komma väl till pass, bland annat som mentorer till unga spelare och tränare. Vi har bra koll på den svenska fotbollshistorien, vilket kan vara bra om du ska påverka och planera för framtiden. Generellt sett är vi dåliga i Sverige på att ta hand om våra gamla ”ex”. Jag vill att det blir ändring på det, därför har vi startat ViLirare.

 

Vad är den stora utmaningen nu inom svensk fotboll som du ser det?

– Att få behålla och utveckla de unga talangerna så att spelarna stannar längre i svensk fotboll. Dels för att göra Allsvenskan attraktivare, dels för att förbereda dem bättre för nästa steg, det vill säga steget ut i proffslivet. Det gör ont att se exempelvis en sådan spelare som Jiloan Hamad, som tidigare var lagkapten i Malmö FF, som inte får en minuts speltid i tyska Hoffenheim. Dessutom är det surt att många av våra unga talanger går till mellanligor som Danmark och Holland.

 

På tal om Malmö FF. Vad betyder MFF:s avancemang till gruppspelet i Champions League för svensk klubblagsfotboll?

– Ruggigt mycket! Dels för att vi får ett lag som visar vägen, att svensk klubbfotboll verkligen kan, dels som inspiration för andra klubbar.

– Jag är trött på den här Jante-lagen där folk missunnar Malmö FF framgången med motivet att de ”drar ifrån” ekonomiskt. Det ingår som en del i själva tävlingsmomentet, vid tillfälle är några starkare än andra. Låt det istället fungera som en inspiration för andra att nå nya nivåer. Dessutom tror jag att alla är vinnare till slut, för en del av pengarna kommer att hamna i några av de andra klubbarnas fickor i form av transferpengar… Jag håller absolut en tumme för MFF i Champions League!

 

Slutligen: vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Två saker: att vi får en spännande guldstrid i Allsvenskan, som ökar intresset för vår liga, och att Malmö FF lyckas bra i Champions League!

 

Thomas Björn, Kraftfull Kommunikation