Det drar ihop sig i den skandinaviska U19-turneringen i Göteborg. På fredag avslutas gruppspelet och på söndag spelas finalspelet. Här är förutsättningarna inför den spännande avslutningen.

Hela turneringen går att följa på Svenska Spel Tipselits hemsida och på kontot @tipselit1992 på Twitter. Här finns livestream till matcherna, intervjuer, kommentarer och referat.

Vinnarna i respektive grupp möts i final i Prioritet Serneke Arena på söndag. Just nu är Midtjylland och Rosenborg obesegrade och leder sina grupper men mycket kan hända i den sista gruppspelsmatchen som spelas enligt följande på fredag.

Kl.14 Rosenborg – Odense
Kl.16 Midtjylland – Malmö
Kl.18 Elfsborg – Molde
Kl.20 BP – Vålerenga

Slutar två eller fler lag på samma poäng så avgöra målskillnad och antal gjorda mål tabellplaceringen. Skulle flera lag ändå inte gå att skiljas åt så tillämpas resultatet i den straffsparksläggning som ägt rum i det fall att något av lagen spelat oavgjort mot varandra i gruppen.

Tabell inför den avslutande omgången:

Grupp A Matcher Vunna Oavgjorda Förluster Gjorda mål Insläppta mål Poäng
Midtjylland 2 2 0 0 3 0 6
Vålerenga 2 1 0 1 3 3 3
Malmö 2 1 0 1 5 6 3
BP 2 0 0 2 3 5 0
Grupp B
Rosenborg 2 2 0 0 4 1 6
Odense 2 1 0 1 5 5 3
Molde 2 1 0 1 3 3 3
Elfsborg 2 0 0 2 3 6 0

Elfsborg och BP är de enda lagen som inte kan nå final i turneringen. För Midtjylland och Rosenborg räcker det med en poäng i den avslutande gruppspelsmatchen för att säkra gruppsegern och finalplatsen.

I övrigt gäller detta:

  • Om Vålerenga ska nå final så måste de själva besegra BP med några mål samtidigt som Malmö besegrar Midtjylland. Då hamnar alla lagen på sex poäng och målskillnad avgör.
  • Om Malmö ska nå final så måste de besegra Midtjylland med några mål samtidigt som Vålerenga helst inte besegrar BP. Om Vålerenga också vinner så blir det målskillnad mellan Midtjylland, Vålerenga och Malmö.
  • Om Molde ska nå final så måste de själva besegra Elfsborg med några mål samtidigt som Odense besegrar Rosenborg. Då hamnar Rosenborg, Molde och Odense på samma poäng och målskillnad kommer avgöra.
  • Om Odense ska nå final så måste de själva vinna över Rosenborg med några mål samtidigt som Molde helst inte vinner över Elfsborg. Om Molde också vinner blir det målskillnad mellan Molde, Odense och Rosenborg.


På söndag spelas finalspelet enligt följande:
Kl.9 Plats 7-8
Kl.11 Plats 5-6
Kl.13 Plats 3-4
Kl.15 Final

Fakta Skandinaviska mästerskapen för U19-lag:
Spelas för första året och tanken är att skapa internationell matchning och att förlänga säsongen för våra bästa U19-lag.

Deltar gör lag från Sverige, Norge och Danmark. I Sveriges fall representerar vinnaren av U19-serien Malmö, tvåan Elfsborg och ett av de förlorande lagen i semifinalen, Brommapojkarna. I Danmarks fall medverkar det lag som hade mest poäng i U19-serien innan turneringen började, Odense, samt UEFA Youth Leaguelaget Midtjylland. För Norge deltar Rosenborg i egenskap av UEFA Youth Leaguelag, samt Vålerenga och Molde som spelade final i norska U19-mästerskapen.

Deltagande lag:
Danmark: Midtjylland, Odense
Norge: Rosenborg, Molde, Vålerenga
Sverige: Elfsborg, Malmö, Brommapojkarna

Alla matcher spelas i Prioritet Serneke Arena i Göteborg.

Läs mer:
Skandinaviens främsta U19-lag koras i Göteborg
”Hög nivå på samtliga lag”

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Svenska Spel Tipselit är ett mer än 20-årigt samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll, Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger.

Läs mer på tipselit.se