I arbetet med den nya certifieringen är omvärldsanalys ett viktigt verktyg. Och vad passar då bättre än att en av deltagarna är AIK:s utvecklingschef Magni Fannberg, med ett förflutet inom både norsk och isländsk fotboll.
– Sanningen är att Norsk toppfotball ställer betydligt högre krav än vad Svensk Elitfotboll har gjort i sina tidigare certifieringar, säger han.

Processen med att ta fram “Certifiering 2.0”, som den kallas, pågår för fullt och de svenska akademierna är högst delaktiga i det arbetet. Målsättningen är att i slutändan skapa ännu bättre förutsättningar för klubbarna att få fram duktiga spelare, och att på så sätt få svensk fotboll att ta kliv framåt i ett internationellt konkurrensperspektiv.

Certifieringen är indelad i flera olika områden och i den arbetsgrupp som skärskådar ämnet “dokument och träningsprocess” återfinns bland andra Magni Fannberg.
– I vår grupp tittar vi bland annat på hur man jobbar med analys av spelet och spelarna, vilka rutiner och förutsättningar klubbarna har runtomkring, hur spelarna förbereder sig och en del annat kring det som händer vid träning och match, berättar han.

Mötena har av förståeliga skäl skett digitalt, och Fannbergs grupp – bestående av Kalmar FF:s Jens Nilsson, Brommapojkarnas Andreas Engelmark, Västerås SK:s Herman Ottosson, Halmstads BK:s Johan Bergström och Thomas Lyth från SEF – har redan kommit upp i över tio tillfällen, varav ett bestått av en heldags arbete tillsammans.
– Det är ett antal decennier av erfarenhet som samlas här och jag  upplever att alla i gruppen är väldigt generösa i att dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper för svensk fotbolls bästa. Det är ingen som håller tillbaka eller har några hemligheter.

Magni Fannberg kommer från Island och var verksam där innan han kom till Brommapojkarna 2009. I BP var han ungdomstränare innan han sedermera tog över A-laget i Superettan. Efter den sejouren följde tre år som utvecklingschef i norska SK Brann, innan han 2019 fick samma roll i AIK.

Fannberg konstaterar att utvecklingen har gått fort framåt på fotbollssidan under de senaste åren, och att det därmed också är välkommet att SEF, tillsammans med klubbarna, nu ser över certifieringen. Inte minst för att inte hamna i kölvattnet på grannländer som Danmark och Norge.
– Att vi tittar åt det hållet beror inte bara på att de är våra grannländer, utan för att de är liknande samhällen med en likadan struktur på fotbollen och ungefär samma förutsättningar. Om vi tittar på deras dokument så ser vi att de ligger före oss i kravställningen på sina klubbar, och därför känns det gynnsamt att titta på den väg som de har gått och med den och vår erfarenhet från svensk kontext försöker snickra på en modell som förhoppningsvis tar svensk fotboll framåt i framtiden, säger Magni Fannberg.

Vad hoppas du att en ny certifiering ska kunna leda till?
– För det första att svensk ungdomsfotboll ska få en referens på vad bra arbete är, både i genomförande på planen och i strukturen i sin helhet: allt ifrån hur man bygger upp en träning till ekonomi eller ungdomsfotbollens upplägg i en klubb, från styrelserummet och ner i det dagliga arbetet på planen. Tanken är ju att det här ska förankras i hela klubben, svarar han och fortsätter:
– Det andra är att det förhoppningsvis kan öppna upp för klubbarna att träffas mer och prata om sina verksamheter. Det finns otroligt många klubbar som gör ett bra arbete, och den här processen som vi går igenom nu kan leda till att vi är mer öppna med det och delar med oss av våra erfarenheter. 

Den nya certifieringen är planerad att stå färdig år 2022, men kommer redan i höst att prövas av tre svenska “pilotklubbar”. Läs mer om det här!