SEF Trophy avslutade hela Gothia Cupveckan. Turneringens allra sista mästare blev IFK Göteborgs P15-lag som efter straffar besegrade Djurgården i finalen av SEF Trophy.
– Alla fotbollsspelande ungdomar oavsett nivå bör uppleva denna folkfest någon gång under sin karriär. Det väcks minnen för livet, säger Thomas Hasselgren, akademiutvecklare på Svensk Elitfotboll.

Svensk Elitfotboll är inblandade i två av turneringarna som spelas i samband med Gothia Cup. SEF Trophy för P15-lag som i år innehöll 28 svenska akademier, samt Puma Trophy för P17-lag där tolv speciellt inbjudna svenska akademier möter tolv speciellt inbjudna utländska akademier. Syftet med turneringarna är att erbjuda så bra matchning som möjligt för de bästa P17- och P15-lagen i landet.

– Våra två klasser flöt på bra med flera jämna och utvecklande matcher under veckan, menar Thomas Hasselgren.

Medan IFK Göteborg blev det bästa P15-laget i turneringen så stod AIK för den bästa svenska insatsen i Puma Trophy för P17-lag. AIK nådde final mot smått omöjliga Right to Dream från Ghana men fick där se sig besegrade med uddamålet 2-1. Totalsegern var Right to Dreams femte raka i Puma Trophy.

– I början av matchen har vi jättebra kontroll, spelar och behåller bollen och låter dem inte komma nära. Sedan gör vi också ett fantastiskt fint mål. Men efter det drar vi oss tillbaka, konstaterar George Moussally, huvudansvarig i AIK tillsammans med Denni Avdic.

230722 under finalen i grupp B17E under Gothia Cup den 22 juli 2023 i Göteborg. Foto: Fredrik Aremyr / BILDBYRÅN / COP 314 / FA0082

IFK Göteborgs tränare Liam Wohlén sken som en sommarsol på den göteborgska himlen efter segern i SEF Trophy.
– Det blev som vi hade hoppats, och tajt som vi trodde på förhand. Djurgården gjorde det bra med en man mindre, men med styrkan som killarna visar så är det inte mycket som kan stoppa dem. De har förtjänat det här.

 – Det är en ynnest att få jobba med en sån här grupp, avslutar tränaren Liam Wohlén.

Läs mer på Unicoach.se

Fakta Unicoach:
Unicoach är Svensk Elitfotbolls och Unibets långsiktiga och gemensamma satsning för att utveckla framtidens svenska elitfotboll tillsammans med 32 klubbars akademier. Genom resurser, utbildning och ledarskap skapar vi tillsammans förutsättningar för en fortsatt positiv utveckling. Visionen är att tillsammans utveckla Nordens främsta akademiverksamheter för svensk elitfotbolls framtid.

Unibet går in med 15 miljoner i Unicoach. Resurserna kommer att fördelas på de 32 klubbarna i Allsvenskan och Superettan utifrån Svensk Elitfotbolls fastställda certifieringsprocess. Det övergripande målet med samarbetet är att skapa framtida elitspelare till våra elitklubbar.