Tre SEF-lag, tillika Tipselitakademier, har nått semifinal i både U17- och U19-slutspelet och en Tipselitakademi spelar final i den nationella U16-serien. Här är förutsättningarna inför avslutningen av säsongen.

U16:
Djursholm besegrade IFK Norrköping med 3-1 under fredagen och blev det första laget att kvalificera sig för final.

I den andra semifinalen så hade Djurgården ledningen med 2-0 borta mot Lund efter den första halvleken. I andra halvlek vaknar Lund och lyckas både reducera och kvittera och matchen slutar 2-2 och går till förlängning, och så småningom straffar.

Efter åtta straffomgångar och många säkra straffskyttar så avgöra Lund och vinner semifinalen med 10-9.

Det gör att FC Djursholm och Lunds BK gör upp om titeln i den nationella U16-serien. Finalen spelas i Stockholm nu på söndag, den 22 oktober.


U17:
Den sista omgången i U17 Allsvenskan Norra var på förhand dramatisk men efter att AIK vann sin match på lördagen och senare Täby sin match på söndagen, så spelade det ingen roll att Djurgården besegrade Hammarby i ett derby där båda lagen på förhand hade chansen att gå vidare.

Semifinalerna i U17-slutspelet spelas som följande:
Täby FK – Malmö FF
IF Elfsborg – AIK

Tider och platser lottas inom kort. Vinnaren av U17-slutspelet får även en plats till nästa års UEFA Youth League för U19-lag.


U19:
Semifinalerna i U19-slutspelet var klara redan innan den sista omgången i respektive allsvenskan. De spelas som följer:

IF Brommapojkarna – IFK Göteborg
IF Elfsborg – Täby FK

Tider och platser lottas inom kort. De tre bäst placerade lagen spelar dessutom Skandinaviska mästerskapen för U18-lag i Göteborg i november och december.

Så här ser rankingen ut inför Skandinaviska mästerskapen, inför semifinalerna:
1. Brommapojkarna 66p +55
2. Elfsborg 59p +42
3. IFK Göteborg 51p +33
4. Täby FK 51p +26

Fakta Svenska Spel Tipselit:
Tipselit är på pojksidan ett samarbetsprojekt mellan Föreningen Svensk Elitfotboll och Svenska Spel, fotbollens huvudsponsor, och på flicksidan Elitfotboll Dam, Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel, med syfte att utveckla svensk elitfotboll. Detta görs genom målmedveten satsning på unga talanger. Varje år bidrar Svenska Spel med tolv miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll, pengar som Svensk Elitfotboll fördelar ut till de 58 deltagande klubbarna enligt ett certifieringssystem.

Föreningen får möjlighet att förstärka sin talangutveckling genom att anställa kvalificerade tränare för sitt utvecklingslag. Tanken är att talangerna ska få en elitinriktad fotbollsutbildning av i första hand heltidsanställd tränare. Syftet är att trygga framtiden för svensk fotboll.

2016 hade totalt 749 aktiva elitfotbollsspelare i Sverige och i utlandet passerat genom Svenska Spel Tipselit. 244 av dessa spelade i Allsvenskan och 320 i Superettan.

Läs mer på tipselit.se

FOTO: BP (U19)