Säsongen 2019/2020 av Svenska Futsalligan (SFL) innehåller några förändringar. Ligan bantas med två lag och slutspelet återinförs.
– Vi har lyssnat på klubbarna och genomför vissa förändringar till nästa säsong, säger Lasse Ternström, Ligaansvarig Svenska Futsalligan på Svensk Elitfotboll.

SFL från och med nästa säsong att minskas med två lag och innehålla tolv lag istället för 14. Det innebär att förutom Halmstads BK och KFUM Linköping så lämnar också Norrköping Futsal Klubb SFL medan AFC Eskilstuna går upp i SFL som ensam klubb från Division 1.

En annan nyhet är att slutspelet återinförs i SFL. Slutspelet togs bort innan säsongen 2018/2019 men klubbarna vill redan efter ett år återinföra slutspelet. Slutspelet avgörs i dubbelmöten i kvartsfinal och i semifinal medan finalen spelas i ett enkelmöte där det högst rankade laget efter ligaspelet spelar på hemmaplan.

– Vi märkte att det blev många och långa resor för SFL-klubbarna. Det har tagit på krafterna för de ganska små och ekonomiskt utsatta föreningarna och vi väljer därför att minska ner antalet lag i SFL för att ge klubbarna med andrum, säger Lasse Ternström och fortsätter.

– Även fast vi fick en spännande upplösning på årets SFL, där allt avgjordes i den sista omgången, så väljer vi också att återinföra slutspelet. Vi upplever att vi saknar den hype och den spännig som utslagsmatcher för med sig och vi tror att vi kan nå ut med sporten ännu bättre om vi återgår till upplägget med finalspel.

Lag 1-8 i SFL 2019/2020 kvalificerar sig till kvartsfinal. Finalsegraren 2020 blir svensk mästare och kommer att representera Sverige i UEFA Futsal Champions League. Lag 11-12 i SFL åker ur.

Regerande mästare är IFK Uddevalla.

Läs mer om SFL på ligans hemsida.