Polismyndigheten och Svensk Elitfotboll kan efter de inledande omgångarna av fotbollssäsongen konstatera att ordningsläget på läktarna förbättrats jämfört med föregående säsong.

De tolv första spelade omgångarna av Allsvenskan och Superettan har innehållit få ordningsstörningar och haft ett betydligt bättre säkerhetsläge än vid motsvarande period 2023. Endast två matchmöten har genomförts under hela våren och i båda fallen har matchen snabbt kunnat återupptas igen.

– Allt grundar sig i ett gott samarbete där vi ser att arrangörerna gör mer för att ta ansvar för ordning och säkerhet under matcherna, säger Per Engström, sektionschef vid nationella operativa avdelningen, Polismyndigheten.

Polismyndigheten har sedan tidigare en god samverkan med Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet samt har haft dialog med Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU.

– Vi kan se att arrangörerna i matcherna i Allsvenskan, Superettan och Svenska Cupen arbetar utifrån säkerhetsplanerna. Ett gott exempel är de två matchmöten som genomförts där arrangören avbrutit matchen tillfälligt och genomförde åtgärder för att upprätthålla ordning och säkerhet. Detta hanterades föredömligt, säger Per Engström, sektionschef vid nationella operativa avdelningen, Polismyndigheten.

Trots en positiv trend avseende läktarvåld är maskering och pyroteknik fortsatt vanliga ordningsstörningar.

– Vi konstaterar att ordningsläget har varit det bästa på många år med betydligt färre ordningsstörningar på matcharrangemangen i Allsvenskan och Superettan och vi vill verkligen framhålla ansvaret som alla arrangörer och supportrar tagit för att se till att stämning och tifon på våra arenor ligger i fokus snarare än något annat säger Per Eliasson, säkerhetschef på Svensk Elitfotboll.

Polismyndigheten och övriga aktörer arbetar vidare med exkluderingsstrategin som nu är inne på tredje året och arbetar även vidare med att utveckla kamerabevakningen vid idrottsarrangemang.