Månadens spelare i Allsvenskan och Superettan i september, de före detta klasskompisarna Sead Haksabanovic i IFK Norrköping samt Rasmus Wiedesheim-Paul i Halmstads BK skänker sina vinstpengar från Svenska Spel till samhällsengagemang i sina klubbar som tillgodo för barn och unga.
– Det är en självklarhet att hjälpa barn och unga som har det tufft, säger Sead Haksabanovic.

Sead Haksabanovic pengar från Svenska Spel går till IFK Norrköpings nystartade Tappra barn, som är ett samarbete som IFK Norrköping har med välgörenhetsorganisationen med samma namn, som försöker hjälpa barn som har det tufft i livet.

– De här pengarna kommer göra stor nytta och det vet jag att klubbens engagemang i Tappra barn också kommer att göra. Vi hoppas att vi i IFK Norrköping kan bidra till att barnen får en bättre tillvaro, säger Sead Haksabanovic.

För Rasmus Wiedesheim-Paul föll valet på Halmstad BK:s Nattfotbollen som samlar barn och ungdomar i Halmstad under sena kvällar och låter dem spela fotboll.
– Jag tycker att klubben gör ett bra jobb med att. Klubben anordnar så att alla får chansen att spela fotboll utan att det kostar pengar och det är ett stort engagemang runtomkring så att folk blir intresserade av fotboll. Det är ett bra sätt för ungdomarna att komma in i gemenskapen. Ungdomarna ska tycka att det är kul och känna att det finns möjlighet att spela fotboll för precis alla, säger Rasmus.

Både Sead och Rasmus är uppväxta i Halmstad. Och inte nog med det. De har gått i samma klass.
– Ja, vi är lika gamla och började spela fotboll tillsammans när vi var tolv år. Sead har alltid varit rätt långt före alla andra så vi har inte alltid spelat i samma lag. Han spelade med de som var tre år äldre och gjorde debut i Allsvenskan när han var 15 tror jag. Men vi gick i samma klass i skolan. Vi var faktiskt fyra stycken från klassen som blev uppflyttade till Halmstads a-trupp  när vi var 17 år. Vi känner varandra väl, säger Rasmus.

– Vi är faktiskt sex stycken från den klassen som spelar i HBK just nu. Räknar man med Sead och Gabriel Gudmundsson som är i Holland så är vi åtta totalt från klassen som blivit elitspelare. Det är nog inte jättevanligt.

Sead Haksabanovic säger att han håller kontakten med de gamla klasskompisarna och att de försöker ses när alla är hemma i Halmstad för att höra hur alla har det.
– Det är coolt att man gick i en sådan klass. Några är kvar i HBK och sedan har vi Gabriel som gör det bra i Holland. Det är jag glad över. Jag och Gabriel har varit mycket med varandra i landslagssamlingar och så, så vi har haft lite mer kontakt inom fotbollen. Vad gäller Rasmus så har jag och han också en bra relation. Det är kul att han gör så bra ifrån sig. Hoppas han vinner skytteligan i Superettan. Det tycker jag han förtjänar. Han är en hal spelare, svår att ta. Det förvånar mig inte att han leder skytteligan.

Läs mer om de åtta killarna från samma klass i Halmstad som alla blev elitspelare i artikel i Hallandsposten.

DSC_0182 (kopia)

Rasmus Wiedesheim-Paul, Halmstads BK

Fakta Månadens spelare:
Utmärkelsen Månadens Spelare i Allsvenskan och i Superettan utses av Svensk Elitfotboll tillsammans med Svenska Spel och C More. Priset går till en spelare i Allsvenskan och en spelare i Superettan som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden.

Vinnaren får en check från Svenska Spel på 10 000 kronor där pengarna går till en av klubbens samhällsengagemang. Vinnande spelare utses alltid i C Mores/TV4:s sändningar från Allsvenskan och Superettan varje månad och presenteras också i Svensk Elitfotbolls kanaler samt på Fotbollskanalen.

Jurygrupper:
Allsvenskan: Juryn består av samtliga allsvenska klubbars lagkaptener, Svante Samuelsson (Svensk Elitfotboll), Alexander Axén (C More), Anna Brolin (C More), Olof Lundh (TV4), Noa Bachner (Expressen), Anders Bengtsson (Offside) och Per Bohman (Aftonbladet).

Superettan: Juryn består av samtliga Superettanklubbars lagkaptener, Filip Brodd (Svenska Spel), Daniel Kristiansson (TV4), Magnus Sundvall (Jönköpingsposten), Jan-Owe Wikström (Hallandsposten), Kristian Bågefeldt (Mittmedia), Philip Trollér (GP) och Göran Bolin (Aftonbladet).

Tidigare vinnare 2019:
Allsvenskan:
April: Linus Hallenius, GIF Sundsvall
Maj: Tarik Elyounoussi, AIK
Juli: Marcus Danielson, Djurgårdens IF
Augusti: Muamer Tankovic, Hammarby IF
September: Sead Haksabanovic, IFK Norrköping

Superettan:
April: Astrit Seljmani, Varbergs BoIS
Maj: Jacob Bergström, Mjällby AIF
Juni/Juli: Gustav Ludwigson, Örgryte IS
Augusti: Seth Kanteh Hellberg, IK Brage
September: Rasmus Wiedsheim-Paul, Halmstad BK